Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är symfoniorkestern en helig ko?

Under 2015 hade Gävle Symfoniorkester 2 400 besökare på totalt 26 konserter varav tio i det ordinarie programmet. Av besökarna var fyra procent barn och ungdomar, det vill säga 96 besökare.

I en utredning om Konserthuset och Gävle Symfoniorkester (Sture Carlsson, David Karlsson och Lotta Lekvall 25/2 2015) redovisas kostnaderna så här:

”I dag anställer Konserthuset och orkestern totalt 70 personer (69,25 årsverken). Den ekonomiska omsättningen för bokslutet 2014 var drygt 68 miljoner kronor, fördelat på 15,4 miljoner kronor av Kultursamverkansmodellen (alltså medel som numera fördelas av Landstinget Gävleborg men tidigare fördelades av Statens kulturråd), samt 44,5 miljoner kronor i kommunalt anslag. Biljettintäkterna var 2,9 miljoner kronor och övriga intäkter uppgick till 5,6 miljoner kronor (uthyrning mm).”

Om vi antar att kostnaderna var desamma 2015 innebär det att varje besökare subventionerades med 25 000 kronor! Eftersom många kommer flera gånger för att lyssna på symfoniorkestern så är det bara att multiplicera. Den som var på alla tio konserterna fick alltså 250 000 kronor i subvention från Gävle kommun och Region Gävleborg!

Visserligen betalar många av musikerna kommunalskatt i Gävle, men långt ifrån alla! Om kommunen i stället skulle anställa personal till förskolor, skolor mm så skulle andelen som betalar skatt i Gävleborg öka kraftigt.

Man skulle till och med kunna bjuda symfoniorkesterns besökare på bussresa och entré för att lyssna på symfonier i Stockholm i stället. Kostnad cirka 1 000 kronor i stället för 25 000, eller totalt 2,4 miljoner per år i stället för 60 miljoner!

Så snälla Alliansen, lägg ner symfoniorkestern som spelar för i princip tomma läktare, och gör något vettigt med pengarna i stället!

Är det någon som undrar vad det blir av Konserthuset utan symfoniorkestern? Mer uthyrning! I dag bromsar symfoniorkestern uthyrning med både repetitioner och konserter!

Skattebetalare sedan 1962

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare