Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

År utan friidrott – tillbaka högst upp på pallen

För tio år sedan gjorde hon succé under skol-SM i Gävle.
Men 2007 valde en av Sveriges största friidrottstalanger att ta en paus från sin idrottskarriär.
Under fredagens Gefle Games var Erika Wiklund tillbaka där hon trivs allra bäst, nämligen i Gävle och högst upp på prispallen.

En av de som lyckades bäst under Gefle Games första dag var 26-åriga Erika Wiklund, tävlandes för Trångsvikens IF. Erika Wiklund, som sågs som en av Sveriges största talanger i höjdhopp, med bland annat ett guld i Junior-EM och succé i skol-SM i Gävle både 2004 och 2005 i bagaget, slog sitt eget personbästa – i tresteg.

– Men jag är inte direkt förvånad. Jag känner att jag har tresteg i kroppen, säger hon.

I ett starkt startfält var Erika den som hoppade längst, före tvåan Jasmin Sabir, Hammarby IF, och trean Angelica Ström, Spårvägens FK. 12,99 meter mäktade hon med trots att hon inte ägnat sig åt friidrott under den största delen av de senaste sju åren.

I sin ungdom sågs hon, med sitt blonda hår och uppenbara talang, som den självklara arvtagaren till Kajsa Bergqvist. Guld i Junior-EM är exempelvis en bedrift som varken Kajsa Bergqvist eller Emma Green Tregaro lyckats med. 2007 kände hon dock att hon behövde ta ett steg ifrån friidrotten och klev åt sidan.

– Det som fick mig att sluta var väl en kombination av motivation, småskador och press. Livet helt enkelt, säger hon.

Med undantag från en period 2011 har friidrotten legat på is men för ungefär ett år sedan kände hon att hon ville ge sin karriär en ny chans.

– Jag hade drömmar och mål som bara friidrotten kunde uppfylla.

Tack vare ett stipendium i USA har hon fått möjlighet att satsa på friidrott och känner att glädjen till sporten är tillbaka.

– Den press jag kände tidigare är borta och det är helt enkelt roligt att hoppa igen, säger hon.

Enligt Erika är hennes största dröm just nu att komma med i OS-truppen till OS 2016 i Brasilien men även EM i Zurich och Finnkampen finns med på hennes lista på framtida mål.

– I Finnkampen är planen att jag ska ställa upp i både tresteg och höjdhopp precis som idag.

I höjdhoppstävlingen gick det dock inte lika bra som i trestegstävlingen. Direkt efter att hoppat tresteg begav sig Erika till höjdhoppsmattan, där hon rev ut sig på ingångshöjden 1,73 meter.

– Det är första gången jag river ut mig så tidigt. Jag trodde jag skulle klara av att hoppa direkt efter tresteget men jag börjar väl bli gammal.

Guld i tresteg fick räcka för dagen och än så länge har hon inte bestämt vilken av de två grenarna hon ska satsa på. Hon tycker dock att konkurrensen är hårdare i en av grenarna.

– I höjdhopp finns det inte lika många bra som det gör i tresteg där konkurrensen är väldigt hård, säger hon.