Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetarrörelsen laddar inför 1 maj

GÄSTRIKLAND/ÄLVKARLEBY
De stora dragplåstren vid 1 maj i regionen blir skådespelaren Tomas Bolme och rikspolitikerna Mona Sahlin, s, Ulrica Messing, s, och Pernilla Zethraeus, v.

Annons
Med en vecka kvar är det mesta i ordning inför arbetarrörelsens stora dag. De centrala partiorganisationerna har portionerat ut de kändare talarna och de lokala representanterna har planerat hur dagen ska se ut.
Mest paffa blev man inom s i Skutskär/Älvkarleby när helt plötsligt Mona Sahlin ska dyka upp. Det var bara att tacka och ta emot, tyckte arbetarekommunens ordförande Björn Karlsson. Nu får SSU:s ordförandekandidat Ardalan Shekarabi dela sin talartid med integrationsministern vid Folkets hus i Skutskär.
- Det kan vara för att det är aktuellt med invandrarfrågor här eftersom sverigedemokraterna kom in i senaste valet, säger Björn Karlsson.
I Skutskär liksom i Gästrikland tågar socialdemokraterna under parollen "Alla folks frihet - Hela världens fred", på grund av kriget i Irak.
I Gävle firar s på Stortorget med tal främst av Tomas Bolme, biträdande näringsministern och nyblivna arbetarekommunens ordförande Ulrica Messing. Eftersom det sker på eftermiddagen så hinner hon tillbaka efter att ha hållit tal i Sandviken.
I Hofors håller kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, s, tal medan det är oklart hur s gör i Ockelbo.
Vänsterpartiet firar 1 maj tillsammans med syndikalisterna och en hel mängd andra organisationer i Gävle. De har gemensamt demonstrationståg från Södermalmstorg och har möte på Stortorget kl 13.30, ett par timmar före socialdemokraterna. Huvudtalare är vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus och syndikalisternas Maja Jönsson.
Även i Sandviken tågar v med sac och där talar Pernilla Zethraeus. I Ockelbo och Hofors blir det lokala talare.
Som vanligt firas 1 maj med en paneldebatt i Norrsundet. S-föreningens ordförande Hans-Olov Högberg berättar att man kan bjuda på en diskussion om EMU och kommunens ekonomiska läge, förutom de ämnen som allmänheten vill ta upp.
I panelen sitter riksdagsmannen Sinikka Bohlin, s, hennes förra kollega Axel Andersson, s, landstingspolitikern Ann Lidman, s, och förre transportbasen Hasse Wahlström, också s.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se