Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetarrörelsen laddar inför 1 maj

GÄSTRIKLAND/ÄLVKARLEBY
De stora dragplåstren vid 1 maj i regionen blir skådespelaren Tomas Bolme och rikspolitikerna Mona Sahlin, s, Ulrica Messing, s, och Pernilla Zethraeus, v.

Med en vecka kvar är det mesta i ordning inför arbetarrörelsens stora dag. De centrala partiorganisationerna har portionerat ut de kändare talarna och de lokala representanterna har planerat hur dagen ska se ut.
Mest paffa blev man inom s i Skutskär/Älvkarleby när helt plötsligt Mona Sahlin ska dyka upp. Det var bara att tacka och ta emot, tyckte arbetarekommunens ordförande Björn Karlsson. Nu får SSU:s ordförandekandidat Ardalan Shekarabi dela sin talartid med integrationsministern vid Folkets hus i Skutskär.
- Det kan vara för att det är aktuellt med invandrarfrågor här eftersom sverigedemokraterna kom in i senaste valet, säger Björn Karlsson.
I Skutskär liksom i Gästrikland tågar socialdemokraterna under parollen "Alla folks frihet - Hela världens fred", på grund av kriget i Irak.
I Gävle firar s på Stortorget med tal främst av Tomas Bolme, biträdande näringsministern och nyblivna arbetarekommunens ordförande Ulrica Messing. Eftersom det sker på eftermiddagen så hinner hon tillbaka efter att ha hållit tal i Sandviken.
I Hofors håller kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, s, tal medan det är oklart hur s gör i Ockelbo.
Vänsterpartiet firar 1 maj tillsammans med syndikalisterna och en hel mängd andra organisationer i Gävle. De har gemensamt demonstrationståg från Södermalmstorg och har möte på Stortorget kl 13.30, ett par timmar före socialdemokraterna. Huvudtalare är vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethraeus och syndikalisternas Maja Jönsson.
Även i Sandviken tågar v med sac och där talar Pernilla Zethraeus. I Ockelbo och Hofors blir det lokala talare.
Som vanligt firas 1 maj med en paneldebatt i Norrsundet. S-föreningens ordförande Hans-Olov Högberg berättar att man kan bjuda på en diskussion om EMU och kommunens ekonomiska läge, förutom de ämnen som allmänheten vill ta upp.
I panelen sitter riksdagsmannen Sinikka Bohlin, s, hennes förra kollega Axel Andersson, s, landstingspolitikern Ann Lidman, s, och förre transportbasen Hasse Wahlström, också s.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se