Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetet med skivan blev trösterik process

Brodern avled samtidigt som relationen med pojkvännen kraschade. Sarah Assbring – El Perro Del Mar – tog sig genom krisen och spelade in en skiva om kärlek.

– Jag tror på evig kärlek men det är mot människans natur att leva med en person livet ut, säger hon.

El Perro Del Mar prisades vid P3 Guld-galan för ”From the valley to the stars”, hennes förra album som kom vintern 2008. ”Happiness won me over”, sjöng Sarah Assbring i ett av skivans psalmliknande, mest harmoniska spår.

I själva verket stod hon inför sitt livs tuffaste prövning.

– 2008 var det djävligaste året i hela mitt liv. Jag trodde aldrig att det skulle komma en ljusning, säger hon.

Bara en vecka innan ”From the valley to the stars” släpptes avled Sarah Assbrings 34-årige storebror oväntat, i sviterna av ett epileptiskt anfall. Hon berättade inget då men broderns bortgång blev en tragisk realitet, eftersom skivans tema var just att försonas med döden.

– Det var ett slag i ansiktet. Jag minns en pressdag i Stockholm, hur jag var i ett totalt chocktillstånd, säger Sarah Assbring.

I stället för att bearbeta sorgen reste El Perro Del Mar ut på turné. Samtidigt gick hennes förhållande med pojkvännen i kras.

– Allting rämnade. Att göra slut är fruktansvärt men till slut hamnar man i lägen som känns så fel, att det inte går att fortsätta tillsammans.

– Jag flydde till New York, tänkte att det var den enda platsen där jag kunde må bra. Men inte ens det hjälpte. Det var där jag mötte mina demoner.

Kreativt handlingsförlamad drog hon sig tillbaka i den tillfälliga New York-lägenheten. Dikten ”It is something to have wept” av Gilbert Keith Chesterton gav inspiration, liksom Lou Reeds låt ”Heavenly arms”. Sarah Assbring gjorde egna tolkningar och sakta föddes ett nytt albumtema – drömmen om ren kärlek i en smutsig värld.

– Även om slaget är förlorat, även om man aldrig hittar tillbaka till varandra, så finns drömmen kvar, som en närmast himmelsk kraft.

Då förra skivan behandlade de stora frågorna – livet och döden – kände Sarah Assbring att ”Love is not pop” skulle fokusera enbart på uppbrottet med pojkvännen.

– Jag ville rikta mig till en enda person. Vi hade varit ihop i nästan tio år, gått genom alla livets faser tillsammans, säger Sarah Assbring som avbröt vistelsen i New York och i stället skrev låtarna i Paris, hösten 2008.

– Jag var rädd att jag skulle må lika dåligt där – men det blev New Yorks totala motsats. Jag fick så många idéer, hamnade i spinn, och det var då jag tog kontakt med Rasmus.

Producenten Rasmus Hägg, från duon Studio, placerade Sarah Assbrings bitterljuva popmelodier i en sällsam klangbild, där gränsen mellan akustiska och syntetiska ljud suddas ut.

Och arbetet med skivan blev en trösterik process, i skuggan av broderns död och separationen från pojkvännen.

– Jag vill inte förringa kärleken. Den man har älskat en gång, älskar man alltid. Men den kärlek som ger livskraft och gör en lycklig, skiftar genom livet, säger Sarah Assbring.