Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsförmedling i skidbacken

Skidåkning kombinerat med arbetsintervju.
Det stod på schemat för ett hundratal studenter på fredagen.
De togs varmt emot av företag som behöver rekrytera.

På fredagen sken solen över Kungsberget. Skidbackarna låg öppna och väntade på de studenter som hade bjudits in för en dag i backen och snack med potentiella arbetsgivare.

Det var Gävle kommun som hade bjudit in företag och studenter för att låta dem träffas och se om tycke uppstod i en så kallad ski & meet.

– Kungsberget är riggat som en mötesplats. Sedan är det upp till aktörerna själva att komma i kontakt med studenterna, säger Mikael Nyman, näringslivsutvecklare i Gävle kommun.

Upplägget är en prototyp säger Nyman och menar att kommunen och regionen måste hitta nya vägar för att locka kompetens.

– Frågan är hur vi kan samverka för att skapa uppmärksamhet för vårt område. Aktörerna som är här behöver akademisk kompetens och vi måste få folk att komma hit, flytta hit men också att behålla dem som är här.

Ett av de företag som hade slagit upp ett tält och försökte locka studenter var Sandvik. Deras fokus var, inte helt oväntat, teknologer.

– Vi vill framför allt visa upp oss, visa vad Sandvik gör. Det är inte bara smutsigt arbete, det är mycket forskning och utveckling också, säger Stefan Wiborg, vice klubbordförande i Unionen.

Intresset för en dag i Kungsberget var stort. 130 studenter från Stockholm, Uppsala och Gävle hade anmält sig. Två av dem som tog chansen var Linnéa Gren och Johanna Bergqvist. Båda två studerar industridesign vid Högskolan i Gävle.

– Jag tycker om att åka skidor och det är kul att träffa företag och bredda kontaktnätet, säger Johanna Bergqvist.

Till sommaren avslutar de sitt andra år och efter jul är det dags att sätta i gång med examensarbetet, något som görs tillsammans med företag.

– Det är bra att ha skapat kontakter inför det, säger Johanna Bergqvist.