Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen var en nitlott

/
  • Matilda Sundquist Boox jobbar för närvarande inom äldreomsorgen. Tidigare var hon arbetslös och är nu mycket kritisk till bemötandet hon fick på arbetsförmedlingen.

Matilda Sundquist Boox beskriver sina kontakter med arbetsförmedlingen som en mardröm. Hon anser att den präglas av hopplöshet.

– Det behövs mer Barack Obama känsla, mer ”yes we can”, säger hon.

Annons

Matilda Sundquist Boox gick ut ett samhällsprogram på Vasaskolan för ett par år sedan. Programmet var högskoleförberedande.

Men hon sökte inte till en högskola efter att ha tagit studenten.

– Jag ville ta en paus från studierna och tyckte det var för tidigt att bestämma mig för vad jag vill göra i framtiden. Och det var nog tur, hundra gånger har jag tänkt om sedan dess, säger hon.

Istället för att plugga vidare började hon jobba som receptionist på Sveriges elevråd i Stockholm.

I mars i fjol blev hon arbetslös och tog då kontakt med arbetsförmedlingen i Gävle.

– Jag tänkte att jag behövde hjälp och tips på vägen. Men bemötandet blev inte vad jag förväntat mig. Jag möttes av frågor som ”hej vad gör du här”. Det enda jag fick med mig var hur man fyller i olika blanketter, säger hon

Hon skrev in sig och sökte jobb på egen hand i tre månader. Enda gången hon besökte arbetsförmedlingen var när ”Söka jobb chansen” anordnades på fredagar.

– Men konkurrensen var stenhård. Man måste verkligen kunna utmärka sig. Jag hade ingen utbildning inom industrin och inget körkort.

När hon återvände efter tre månader ville hon gå en starta eget kurs.

– Men då sa handläggaren: ”Ska du verkligen starta eget företag.” Det är så ledsamt att man möts av en så negativ och tvivlande attityd. Särskilt när man är arbetslös behövs någon som peppar en och får en att tänka positivt. Mina kompisar säger samma sak, att de inte får någon uppmuntran alls hos arbetsförmedlingen.

Trots sin ungdom har Matilda haft flera arbeten i sitt liv. Bland annat har hon jobbat på Forsbacka bruk, Mc Donalds och varit försäljare, servitris och telefonintervjuare.

Men inte ett enda jobb har hon fått via arbetsförmedlingen.

– Ingen av mina vänner heller. De flesta i min ålder skaffar jobb genom egna kontakter, säger hon.

Matilda blev tipsad om att söka jobb inom äldreomsorgen. Hon sökte dit och började jobba som timvikarie på Björkegrenska gården i Gävle.

– Det är bland det bästa som hänt mig i mitt 21-åriga liv. Mina ögon har öppnats på många sätt. Att jobba inom äldreomsorgen gör en ödmjuk och att man förstår hur beroende vi är av varandra i samhället.

– Jobb betyder gemenskap, glädje och frihet och gör att man vågar drömma större och framåt.

Men hon kan även se nyttiga inslag i tiden som arbetslös.

– Jag har fått fundera på vad som är viktigt för mig och vad som ger livskvalitet.

Framtidsplanen nu är att plugga till socionom och sedan börja jobba inom socialtjänsten.

– Jag gillar att ta mycket ansvar och axlar gärna en större roll. Jag har fått smak för äldreomsorgen och kan tänka mig en tjänst som chef där.

Det är så ledsamt att man möts av en så negativ och tvivlande attityd. Särskilt när man är arbetslös behövs någon som peppar en och får en att tänka positivt

Mer läsning

Annons