Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösa ska lära sig byggnadsvård

/

Arbetslösa får gå en kurs i byggnadsvård och inom ramen för den renovera hembygdsgårdar runt om i länet. Det är innebörden i ett projekt som lanseras av Länsmuseet och Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund.

Annons

Projektet kallas "Byggnadsvård och Sysselsättning" och vänder sig till hantverksintresserade arbetssökande. Mellan 20 och 30 personer beräknas kunna erbjudas plats på den sex månader långa kursen.

– De arbetssökande får både sysselsättning och kompetensutveckling. Ramarna för kursen har utarbetats i samarbete med BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd), säger Länsmuseets projektledare Erika Åberg.

Samtidigt får man alltså möjlighet att restaurera hembygdsgårdar och planen är att börja i Gästrikland, där 13 hembygdsföreningar har anmält intresse för att delta.

– För några år sedan gjordes ett vård- och åtgärdsprogram så vi har ganska bra överblick över vad som behöver göras, säger Erika Åberg, som samtidigt poängterar att alla hembygdsföreningar som visat intresse inte kan räkna med att få sina byggnader restaurerade, i alla fall inte i år.

Bakgrunden till projektet är att Sveriges hembygdsrörelse för första gången kan ta del av det statliga kulturmiljöanslaget som Riksantikvarieämbetet ansvarar för. 15 miljoner kronor är öronmärkta och ska fördelas under år 2010 och 2011 inom det nationella projektet ”Hus med historia”.

Läs mer i morgondagens tidning...

Annons