Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslösheten ökar kraftigt

Vinterns varselvåg förvandlas till uppsägningar och kurvan för antal arbetslösa pekar brant uppåt. Arbetslösheten i Sverige var 9 procent, eller 446 000 personer, i maj.

Annons

Jämfört med samma månad i fjol har antalet arbetslösa i Sverige ökat med 3,1 procentenheter, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Fortfarande är det industrisektorn som drabbas hårdast när vinterns varselvåg får fortsatt effekt. 51 000 arbetstillfällen försvann förra månaden inom näringsgrenen ”tillverkning och utvinning, energi och miljö”, enligt SCB. Arbetsförmedlingen spår att upp till 140 000 industrijobb kommer att försvinna under lågkonjunkturen.
Fler kommer drabbas
Undersökningen visar att sysselsättningen i den kommunala sektorn rasar – 38 000 kommunala jobb försvann förra månaden och Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen, tror att fler i den sektorn riskerar att förlora jobben.
– Det kommer signaler om neddragningar inom vården. Främst så drabbar det undersköterskor tror jag, säger han till TT.
Tord Strannefors säger också att lärare på högstadie- och gymnasieskolor får det tufft när kommunerna måste spara. Förskolelärare och yrken som kräver en längre utbildning, ser han ett fortsatt stort behov av.
– Sjuksköterskor och läkare tror jag inte kommer att märka av neddragningarna, säger han.
Enligt Arbetsförmedlingen låg arbetslösheten på 4,7 procent i maj. SCB:s högre siffra beror på att de räknar med studenter som söker jobb i sin statistik, medan Arbetsförmedlingen räknar antalet inskrivna arbetssökande. Tord Strannefors säger att han blir oroad av att arbetslösheten ökar så kraftigt i SCB:s undersökning.
”Dålig signal”
– Maj brukar vara den månad på året med lägst arbetslöshet. Så det här är en dålig signal, säger han.
Skillnaden i sätten att räkna ger olika bilder av ungdomsarbetslösheten. Enligt SCB ökade arbetslösheten i gruppen 15 till 24 år med 9,4 procentenheter till 30 procent. Drygt hälften av dessa, eller 114 000 personer, svarade i undersökningen att de heltidsstuderar, men söker arbete. Hälften är alltså inte inskrivna på Arbetsförmedlingen. Tord Strannefors säger också att fler unga och studenter struntar i att gå till Arbetsförmedlingen sedan ersättningar från Alfa-kassan och möjligheten att söka a-kassa under studieuppehåll stoppats.