Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljö på skola ska bli bättre

SANDVIKENFörra året hotades Norrsätraskolan av ett skadestånd på en halv miljon om de inte kom till rätta med sina arbetsmiljöproblem.

Sandvikens kommun överklagade till regeringen, som nyligen sänkte kravet till
50 000 kronor, eftersom situationen förbättrats betydligt under vintern.
Men rektorn på Norrsätra, Lars-Håkan Leckström, är fast besluten att inte betala ett öre.
- Vi har tagit fasta på de krav som Arbetsmiljöverket ställer på systematisk arbetsmiljöverksamhet, och har nu kommit ganska långt i arbetet med att plocka fram en plan, säger han.
Skolan har till oktober på sig att komma med åtgärder för att säkerställa verksamheten ur arbetsmiljösynpunkt.
- Jag är inte speciellt orolig för att vi inte skulle bli godkända då, säger Lars-Håkan Leckström.
Sedan han i december efterträdde den mycket kritiserade Robert Ulrich har mycket av arbetet gått ut på att försöka skapa lugn och trygghet på skolan.
- Man får ta det ganska lugnt. Jag kan naturligtvis inte komma med några stora pedagogiska förändringar. Det här läsåret har handlar ganska mycket om att hålla näsan över vattnet.
Han säger att han trivs bra på skolan och har ett gott samarbete med personalen. Men att alla problem är bortblåsta, det påstår han inte.
- Det är fortfarande väldigt stökigt, och vi har problem med elever som vi inte kan få ordning på. Om det beror på den stökiga upptakt de fått är väldigt svårt att avgöra. Men det är helt klart ett arbetsmiljöproblem både för lärare och elever, menar Lars-Håkan Leckström.
Han funderar nu på att kontakta någon utomstående för att få hjälp med problem som mobbning och trakasserier.
- Jag tror att vi behöver lite ny input, se vad man gjort på andra håll. Det skulle vara bra för oss här på Norrsätra, säger Lars-Håkan Leckström, som räknar med att vara kvar som rektor i flera år.
HANNA JANSSON
Arkivbild: GUN WIGH
Bättre arbetsmiljö ett måste. Norrsätraskolan har fram till oktober på sig att komma med åtgärder.