Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljön måste bli bättre

SANDVIKEN
En rad brister måste åtgärdas på Ängsbacken. Det kräver nu arbetsmiljöinspektionen efter en inspektion på äldreboendet. Bland annat saknas en skriftlig arbetsmiljöpolicy för Ängsbacken.

Arbetsmiljöinspektionen efterlyser också regelbundna och systematiska utredningar av ohälsa, olycksfall och tillbud på äldreboendet.
Enhetschef Birgitta Lingvall hade i går ännu inte haft möjlighet att ta del av inspektionsresultatet, annat än kortfattat per telefon.
- Rutiner har vi. Så när det gäller skriftliga uppgifter och liknande så kan vi ta fram det. Men det de annars slår ner på är svårt att påverka för oss på Ängsbacken. Det ligger på en högre nivå, säger Birgitta Lingvall.
Arbetsmiljöinspektionen påpekar även att brandsäkerheten är bristfällig eftersom stolar och annat blockerar utrymningsdörrar.
- Så måste det vara när vi har så många dementa som annars rymmer, säger Birgitta Lingvall.
Det var i januari som personalen på Ängsbacken anmälde sig själv till arbetsmiljöinspektionen. Då hade de anställda flera gånger larmat om en krisartad situation på äldreboendet.

Desperat brev
Bland annat skrevs ett desperat brev till kommunalråd Stefan Hedin i november med en vädjan om utökad bemanning. En snabbutredning gjordes då av kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Ulla Ehrenflod. Den gav personalen rätt och visade bland annat att de gamla fick ligga för länge i sina sängar. Ängsbacken fick under våren, som följd av personalens nödrop, tillbaka två tjänster som tidigare dragits in.
I slutet av mars gjorde så arbetsmiljöinspektionen sin kontroll av arbetsplatsen. Den visar alltså ändå, trots de återinsatta tjänsterna, på flera brister i arbetssituationen för de anställda. Inspektionen kräver bland annat en särskild utredning om den psykosociala situationen på Ängsbacken.
Undersökningen, som ska ge en bild av arbetsbelastningen och eventuell negativ stress för personalen, omfattar även enhetschefens arbetssituation.
Nu har Ängsbacken och kommunen ett antal månader på sig att möta arbetsmiljöinspektionens krav. Men fortfarande är tid en bristvara.
- Vi måste få tid att titta på det. Det är svårt att hinna med, nu med strejken också... Men vi har fått dispens till september, säger Birgitta Lingvall.