Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ardalan vald utan omröstning

GÄVLE
Förre gävlebon Ardalan Shekarabi, 24, valdes igår enhälligt till ordförande för socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Motkandidaten Lina Afvander backade oväntat ur före omröstningen.

Annons
Motivet var att förbundet blir starkare om man enas bakom en ordförande.
- Vi bedömde att förbundet skulle bli mer splittrat om Lina fortsatte vara kandidat. Nu har vi chansen att bygga toppen hel och gå neråt, berättar Jörgen Blomqvist, ordförande i SSU Gävleborg, som tidigare förordade Lina Afvander.

Hoppas på enighet
Den splittring som rått mellan höger och vänster i förbundet sedan den förrförre ordföranden Niklas Nordström, som avgick 1999, har inte lappats ihop under Mikael Damberg. Men förhoppningsvis ska det ske under Ardalan Shekarabi, menar Jörgen Blomqvist.
- Vi är optimistiska. Men det är mycket kvar att visa, säger han.

Ansikte utåt
När GD fick tag på Ardalan Shekarabi på telefon befann han sig i det närmaste i ett chocktillstånd. Han hade aldrig trott att Lina Afvander skulle hoppa av. Nu är han helt plötsligt ledare för landets största ungdomsförbund på heltid i två år framåt, representerande 25 000 medlemmar. Han ska vara organisationens ansikte utåt och driva på regeringspartiet i de frågor som SSU prioriterar.
En något annorlunda vardag än juridikstudierna i nuvarande hemstaden Uppsala och jobbet vid Kooperativa institutet.
Enligt hans tidigare motståndare och politiska bedömare ska han tillhöra högersidan inom SSU. Något han bestämt tillbakavisar. Han har fostrats inom arbetarrörelsen i Gävleborg och tycker inte att han tillhör någon viss falang. Däremot har han en positiv syn på EU-samarbetet och kommer att rösta ja till EMU.
Som ordförande vill han föra fram folkrörelsetanken mer med konkret arbete på fältet. Politikerna ska komma närmare väljarna. Han kritiserar regeringens Mellanösternpolitik och vill ha tydligare ställningstaganden för palestiniernas sak. Dessutom vill han ha en bättre integrations- och bostadspolitik.

Två iranier
Ali Shekarabi föddes i England, men familjen flyttade tidigt tillbaka till Iran. Där växte han upp innan familjen fick fly till Sverige när han var tio år. Fram tills universitetsstudierna bodde han i Gävle och började engagera sig i SSU. Nu bor hans föräldrar i Älvkarleby.
Ordföranden i vänsterns ungdomsförbund, Ali Esbati, är också från Iran. Vid ett besök i Gävle igår passade GD på att höra vad han tycker om landsmannen.
- Det är ju roligt när vi är landsmän. Men tråkigt att SSU återigen har valt en ordförande från högersidan, tycker han.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se