Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ardian är en fantastisk person"

/
  • Knut Frohm och prästen Nine Lööv är mycket kritiska till Migrationsverkets hantering av ärendet. För Knuts döttrar Alice och Ella är det svårt att förstå varför Ardian ska utvisas. Han har blivit som en bror för dem.
  • I åtta månader bodde familjen Krasniqi hemma hos Knut i Stöde. Många har engagerat sig i familjens situation, bland annat prästen Nine Lööv.
  • Det var först när familjen kom till Stöde som de fick ett socialt kontaktnät. Förut har fokus varit på Ardian men under tiden i Stöde fick även Shami och Ajshe en bättre tillvaro, berättar Knut.

I åtta månader bodde Ardian och hans föräldrar hemma hos familjen Frohm i Stöde. Nu kämpar Knut Frohm för att de ska få stanna kvar i Sverige.

– Min önskan är att han ska få stanna här och fortsätta den vård och habilitering som redan är planerad. Migrationsverket har förvägrat honom det vilket är rättsvidrigt.

Annons

I ett av sovrummen i den stora villan i Stöde ligger familjen Krasniqis saker packade och i vardagsrummet står Ardians gåstol kvar. Den fick han inte ta med sig till Gävle och Knut försöker nu hitta en lösning för att kunna skicka ner stolen. Knut är numera pensionär men har varit forskare och lektor i teologi och sociologi. Ett engagemang för samhället har han alltid haft och det var Ardians assistent, som är medlem i en stödgrupp för familjen, som kontaktade Knut. Hon undrade om han kunde tänka sig att ha familjen boende hos sig efter att det första utvisningsbeslutet kom. En kall höstdag i oktober anlände familjen med tåg till Sundsvall. Sedan dess har både Betelkyrkan i Stöde och Stöde församling engagerat sig i familjen.

– Ardian är en positiv person och han har en fantastisk förmåga att knyta kontakt med andra barn, säger Nine Lööv, präst i Stöde församling.

Hon berättar att Ardian blivit som en bror till Knuts döttrar och för dem har det varit en känslosam tid.

– Han är världens snällaste, han är glad från det att han vaknar tills han somnar, säger Alice, 12 år.

Knut har svårt att förstå Migrationsverkets beslut och han är mycket kritisk till deras agerande när familjen skickades till Gävle, speciellt det faktum att Ardian inte fick möjlighet att ta med sin medicin.

– Det verkar som att det har varit paragrafhjärnan som styrt. De har inte tagit ingen hänsyn av medmänsklig eller humanitär karaktör. De har inte heller tagit hänsyn till vad doktorer och fackmän sagt om Ardians hälsotillstånd eller sociala tillstånd.

Knut förklarar att han under den första tiden som familjen bodde hos honom har varit bakbunden eftersom utvisningsbeslutet hängde över familjen.

– Vi har känt att vi inte kunnat göra något så länge de bott hos oss eftersom de när som helst har kunnat hämta familjen. Men nu gör vi allt vi kan för att de ska få stanna.

Känslorna är många men hopplöshet är inte en av dem. Natt som dag har Knut arbetat med att få Migrationsverket att ändra uppfattning i ärendet. Han har försökt engagera personer i sitt kontaktnät, bland annat politiker och kulturarbetare. Efter Migrationsverkets andra avslag har han kontaktat en asylgrupp i Lund, som förhoppningsvis kan ta Ardians fall till Europadomstolen.

– Det känns hoppfullt så tillvida att människor ställt upp. Det har kommit in över 1000 namnunderskrifter från hela Sverige som vädjar till migrationsministern att han ska ändra beslutet.

Lina Nyberg/Sundsvalls Tidning

Mer läsning

Annons