Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenarocken lever vidare

Annons

Rockdinosaurier som Bruce Springsteen, Rolling Stones och AC/DC går snart i pension, men enligt branschen kommer en ny generation arenaband att fylla deras tomrum.

– Folk behöver masspsykosen, säger Ola Broquist på Luger.

Den svenska konsertsommaren 2009 har redan sett besök av U2, Britney Spears, Bruce Springsteen & The E Street Band och AC/DC. I helgen uppträder Madonna på Ullevi i Göteborg.

Där kommer 60 000 människor per kväll att lyssna och titta på popdrottningen, vilket är en rekordsiffra. Få artister kan i dag locka en sådan jättepublik.

– Musikpubliken är större än någonsin, men allt fler vill ha sina egna favoriter och känner inte driften att dela en massans upplevelse på en fotbollsarena, säger Lars Nylin, chefredaktör på branschtidningen Musikindustrin.

– De traditionella arenabandens tid är möjligen över, jag tänker på band som bara spelar på arenor och har huvudintäkterna från detta. Och jag tror inte att soloartister som Robbie Williams eller r’n’b-artister tar över arenorna, fortsätter han.

Men att de gigantiska konserternas tid skulle vara helt förbi ser inte Lars Nylin. Han pekar på en ny generation arenaband, med andra attityder.

– Några ”yngre” band har redan bevisat att de kan fylla stora arenor över nästan hela världen, som Metallica, Coldplay, Radiohead och Green Day.

– Sen finns det band som bara har spelat i några år, och kanske inte vill förknippas med dinosaurierna från förr, men ändå visar tecken på att ha etablerat sig så brett att de fungerar i arenasammanhanget. Som Arcade Fire, Kings Of Leon, Glasvegas och Vampire Weekend.

Konsertarrangörerna, som har mycket att vinna på samarbeten med megastjärnor med långa karriärer, ska alltså inte behöva stå med tomma händer när 50- och 60-taggare som Rolling Stones, AC/DC och Iron Maiden inte orkar turnera längre.

– Det finns en publik som gillar att gå på den här typen av konserter, folk kommer att törsta efter nya arenaband. Några artister kommer per automatik att växa in i rollen, säger Ola Broquist, en av Lugers grundare.

Han påpekar att de band som vi i dag förknippar starkast med arenarocken är frukten av 40 år. Att peka ut vilka av dagens stjärnskott som blir nästa Stones eller U2 är svårt.

– Rätt som det är dyker de upp, i bästa fall föds ett arenaband vartannat år. Coldplay och Foo Fighters har väl redan tagit steget upp, The Killers kanske också kan göra det.

Vad krävs för att bli ett arenaband?

– Någon slags mix av svennighet och originalitet. Man måste ha något speciellt, men det får heller inte vara för udda, säger Ola Broquist.