Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets fest för skrockfulla jägare

I dag inleds älgjakten i södra Sverige.
Då är det läge att önska sin jaktkompis en riktig skitjakt.

Jägare är så skrockfulla, säger Björn Sprängare, ordförande för Jägareförbundet.

Den 1 september inleddes älgjakten i norra Sverige. I mitten av oktober har turen kommit även till den södra delen, som innefattar Dalarna och nedåt.

Knappt 100 000 älgar sköts förra året och under helgen har människor samlats för att ladda tillsammans inför startskottet på årets jakt.

Det är många hemvändare som har flyttat in till städerna som kommer tillbaka och träffar många gamla kompisar i jaktlagen. På en del håll har man festligheter både lördag och söndag innan, säger Björn Sprängare.

Han beskriver älgjakten i Sverige som något unikt och kallar det en folkrörelse, som lockar alla typer av människor oavsett bakgrund.

Jakt innebär också alltid en risk. Redan den 1 september i år dog en jägare under älgjakt utanför Kristineberg av ett vådaskott.

Det viktigaste är att man tänker på säkerheten att man har jaktetiken högt och kan samsas med andra människor. Man har ju faktiskt vapen med sig ute i skogen.

Men skitjakt är ordet som gäller, för säkerhets skull.

Önskar man dem en god jakt tror de att allting går helt fel, säger Björn Sprängare.