Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets första lax rekordtidig

Årets första lax har kommit till Testeboån.

Den fångades i en laxfälla i går.

– Vi har aldrig fått något såhär tidigt, säger Bernt Moberg.

Årets lax är en hel månad tidigare än ifjol. Då kom den första laxen inte förrän den 22 juli. Sedan år 2000 startar uppvandringskontrollen den 1 juni. Inte någon gång har det kommit varken lax eller öring under första månaden.
– Ett år har vi fått en den sjunde juli, men det året sticker också ut, säger Bernt Moberg.
Det här kan betyda att laxen är på väg tillbaka till Testeboån. På senare år har det nämligen gått upp väldigt lite lax. Från att uppvandringskontrollerna startade 1985 dröjde det till exempel ända till 1993 innan man fick den första laxen.
– Nu ska det bli spännande att följa upp det här. Tänk om det är en lax imorgon också, och att det rullar igång nu. Jag kollar fällan varje dag, säger Bernt Moberg.
Kanske skulle man kunna säga att läget håller på att återgå till "det normala". Under 50- och 60-talet, när det fanns gott om lax i ån, kom den nämligen i början på juni, och vandrade som mest kring midsommar.
Det är möjligt att det är yngelutsättningarna som nu gett resultat. Liksom bidragen från bland annat Naturvårdsverket, EU, Gävle Kommun och projektet "Salmon Action Plan", där alla länder kring Östersjön ingår, som har gjort det möjligt att jobba för laxen i Testeboån.
Angelica Ränttilä