Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arkeologerna är på torget

Länsmuseets arkeologer är på Stortorget varje dag för att dokumentera vad som kommer fram i grävschakten. Arkeologerna har gjort flera fynd från 1700-talet, bland annat kinesiskt porslin.

Det går att följa det arkeologiska arbetet på torget i en webbdagbok sedan slutet av mars på länsmuseets hemsida, www.lansmuseetgavleborg.se och samtliga arbeten som utförs på torget på kommunens webbsida www.gavle.se/stortorget. Länsmuseet har haft en affisch uppsatt med all information om det arkeologiska arbetet. Tyvärr blev den stulen, men både länsmuseet och kommunen arbetar för att få upp information som inte går att få loss lika lätt.

Länsmuseet kommer också att visa några av de arkeologiska fynden från Stortorget i en monter i museets entré. Både Gefle Dagblad och Arbetarbladet har berättat om det arkeologiska arbetet vid flera tillfällen.

Det var omöjligt att veta i förväg hur mycket av det äldre Gävle som finns kvar under ytan på Stortorget, eftersom Gävle är en söndergrävd stad. Att besluta om en undersökning av hela torget hade inte varit försvarbart enligt länsstyrelsen. Länsstyrelsen har därför beslutat, enligt Kulturminneslagen, att länsmuseet arkeologer ska utföra löpande schaktkontroll.

Besök gärna webbsidorna för utförligare information om arbetena på Stortorget!

Katarina Eriksson,

Arkeolog och projektansvarig Länsmuseet Gävleborg

My Krutrök

Informationsansvarig Projekt Stortorget och Nygatan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare