Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arkitekterna flyr Sandviken

SANDVIKENSandviken har fortfarande ingen stadsarkitekt. Sedan Ola Edström slutade i augusti är tjänsten vakant.

Nu slutar också bygglovsarkitekten Kjell Sanfer.
Sandvikens kommun har tidigare haft problem med just chefsarkitektstjänster. 1995 gick den dåvarande stadsarkitekten Janerik Bywall i pension efter att ha arbetat i många år. Tjänsten annonserades ut men rekryteringen misslyckades. Därför var Sandviken helt utan stadsarkitekt under två år.
1997 tillträdde dock Sten Hammar tjänsten, men han lockades till Gävle kommun hösten 1999 där han blev chef för avdelningen för miljö- och fysisk planering.
Återigen blev det ett glapp då kommunen var utan stadsarkitekt. Först våren 2000 började Ola Edström. Han jobbade då som planarkitekt i Nynäshamns kommun och hade tidigare varit anställd på Mora Strand, ett kommunalt bolag.
Men även han beslutade sig alltså för att sluta efter ett lockande erbjudande från en Stockholmskommun och nu är Sandviken i samma sits som flera gånger tidigare - utan stadsarkitekt.
Rekryteringen har pågått under en längre tid. Hittills har man pratat med tre kandidater.
- Men vi har inte kommit så långt. Vi vill testa lite till innan vi bestämmer oss, säger bygg- och miljöchefen Göran Olausson.
Han tycker till exempel att det är viktigt att den som ska börja tjänsten tar med sig familjen och bosätter sig i Sandviken.
Bygglovsarkitekten Kjell Sanfer har tillsammans med Göran Olausson haft ansvar för en del av Ola Edströms ärenden sedan han slutade, främst planärenden. Kjell Sanfer har till exempel ritat översiktsplanen för Parkskolan.
Men han slutar i början av januari och börjar en tjänst på stadsbyggnadskontoret i Stockholm. Göran Olausson bedömer det dock som lite enklare att hitta en person till hans tjänst. Men om tillsättandet av en stadsarkitekt dröjer kan det bli problem med planfrågorna. Däremot ska det inte bli några problem med långa väntetider för bygglovsärenden.
- Vi har flera bygglovsinspektörer som handlägger de ärendena.
Tidigast i början av nästa år ska en ny stadsarkitekt kunna finnas på plats på bygg- och miljökontoret.
- Vi har ambitionen att hitta en person under oktober, säger Göran Olausson.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.seArkivfoto:
Ingen ersättare. I augusti slutade Ola Edström som stadsarkitekt i Sandviken. Sedan dess är tjänsten vakant. Tidigast nästa år kan en ny stadsarkitekt vara på plats.