Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arkiv Gävleborg

Södra Fältskärsgatan 10, tidigare i Folksamhuset och på Styrmansgatan, bildades 1978 som Folkrörelsernas arkiv i Gävleborgs län. Namnändringen till Arkiv Gävleborg beslutades 2003, och i folkmun används även beteckningen Arkiv X.
I lokalerna förvaras arkiv, fotografier, affischer, fanor och standar från mer än 3.000 nedlagda och levande föreningar i hela länet.
Grunden till arkivet lades av Hjalmar Söderberg som samlade material om arbetarrörelsen i Strömsbro. Arkivet övertogs av sonen Sigurd Söderberg, som i Strömsbro och senare i hela Gävle samlade och bevarade äldre föreningshandlingar. Arkivet fick 1954 lokaler i Folkets hus, flyttades 1973 till Gävle kommuns centralarkiv men har sedan 2005 rymliga och ändamålsenliga lokaler på Södra Fältskärsgatan 10 där Poståkeriets förr hade sin paketsortering.
Landstingsrådet Edvin Jansson tog initiativ till att inrätta ett folkrörelsearkiv för hela Gävleborgs län och blev ordförande när föreningen för arkivet bildades. Ewert Söderberg, son till Sigurd, övertog senare ordförandeposten.
Se även: Jansson, E, med flera: Den bars främst i vårt led...
Internet: www.arkivgavleborg.se