Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arne trivs i nya akvariet

Sköldpaddan Arne fångades av två pojkar i Dalbritas Damm i söndags.
Nu bor han på Arken zoo i Sandviken.
– Arne gillar uppmärksamhet och har blivit en riktig kändispadda sen han var med i tidningen, säger Caroline Rogefors, expedit och djurskötare.

GD skrev i tisdags om Erik och Karl som fångade en sköldpadda när de fiskade i Dalbritas Damm i Sandviken. De döpte sköldpaddan till Arne och lämnade in honom på Arken zoo där han ska bo under de tio dagar ägaren har på sig att begära djuret tillbaka.

Caroline Rogefors jobbar i butiken som djurskötare och expedit. Hon berättar att man på den längre svansen ser att sköldpaddan är en hane. Enligt henne syns det också att Arne är ett husdjur.

– Han är trevlig och äter mat direkt från handen utan att vara rädd. När jag rör mig runt akvariet simmar han efter och kollar vad jag håller på med.

Arne kom till butiken i måndags och sedan dess har barn dagligen strömmat in för att ta sig en titt på honom. Att han är där fick de veta av artikeln som GD skrev i början på veckan.

– Arne gillar uppmärksamhet och har blivit en riktig kändispadda sen han var med i tidningen, säger Caroline.

När GD är på besök simmar Arne omkring med kraftiga bentag och sticker då och då upp sitt gul-svarta huvud ovanför ytan.

Längst inne i akvariet till vänster finns en stor och flat sten.

– Han kryper upp på den ibland och stannar där ungefär 20 minuter innan han dyker ner i vattnet igen, säger Caroline.

Hon berättar att sköldpaddor är i behov av ganska mycket skötsel. Hälften av vattnet i akvariet ska bytas en gång i veckan.

Ett kalciumblock måste finnas så att skalet inte blir skört.

Två-tre gånger per vecka serveras mat. Läckerheter som frysta räkor, grönsaker och pellets för sköldpaddor står på menyn.

– Men han nafsar också på vattenväxterna, därför är de så tunna nu.

Om inte ägaren hör av sig och pojkarna inte vill behålla sköldpaddan ser Caroline gärna att den blir kvar i affären.

– Nu har han blivit vår kompis. Han är sällskaplig och trevlig och det är så roligt att ha honom här.

Samma dag Arne anlände fick butiken också in en chinchilla som ett par hittat i Torsåker. Chinchillan är ett ekorrliknande djur som i naturligt tillstånd lever på hög höjd i Anderna.

– Den här chinchillan är så skygg att vi har honom i källaren, än så länge i varje fall, säger Caroline.