Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årsunda-son legendarisk i film-Sverige

Waldemar ”Walle” Bergendahl har hunnit bli 80 år och är en levande legend i den svenska filmhistorien.

– Jag har varit med och ansvarat för 120 produktioner från 1960-talet och framåt, berättar han.

Bondsonen från Årsunda, som via en ungdomsperiod som studerande i Gävle for till Stockholm och slog sig fram i den tuffa branschen på ett imponerande sätt, kan blicka tillbaka på ett händelserikt liv. Minst sagt.

– Jag har haft förmånen att få jobba med otaliga duktiga medarbetare, inte minst regissörer och skådespelare.

På filmgalan 2010 belönades han också med en heders-Guldbagge, ett pris som gjorde att han nu återfinns i samma sällskap som legenderarer som bland andra Erland Josephson, Anita Björk, Gösta Ekman, Harriet Andersson och Hans Alfredson..

GD Nöje fick träffa ”Walle” för en exklusiv intervju på den inglasade altanen i fritidshuset på Gavlestigen mellan Årsunda och Gästrike-Hammarby. Det är hans föräldrahem, där han växte upp i under sina tidigaste ungdomsår.

– Ett underbart ställe för avkoppling, särskilt på somrarna. Mina föräldrar var lantbrukare med kor, hästar, höns, grisar och många andra djur samt en hel del skog att förvalta.

För fem år sedan drog sig ”Walle” tillbaka från ”hetluften”, men han bor kvar i Stockholm och har ingalunda släppt kontakten med händelsena i filmvärlden.

– Fast när jag fyllde 75 tyckte jag det var dags att pensionera sig från heltidsjobbet, förklarar han. Utvecklingen inom filmproduktion har varit enorm, när jag var med om tillkomsten av ”Kvarteret Korpen” fanns ingen uttalad producent. Jag fick i princip göra allting och satt till och med i klipprummet tillsammans med regissören Bo Widerberg.

Vilken film ser du som ditt största projekt?

– Utan tvekan får det bli ”Bröderna Lejonhjärta”, som vi spelade in delvis i en nationalpark på Island. Det blev väldigt dyrt och den planerade nyinspelningen, som regissören Tomas Alfredson köpt rättigheterna till, kommer inte att bli av.

Waldemar Bergendahl drömde om att bli skådespelare men insåg tidigt att han inte passade för detta. Men i filmbranschen ville han bli kvar (”halkade in på ett bananskal”) och hans engagemang som producent är vida omvittnad.

Vem är din favoritregissör?

– Lasse Hallström. Vårt samarbete med ”Mitt liv som hund” var fantastiskt och filmen blev också hans inkörsport till Hollywood. Jag vill också framhålla Tage Danielsson och Claes Eriksson från ”Galenskaparna”. Men be mig inte att räkna upp någon favorit bland skådespelare, det finns så många att välja på.

Meningen var att ”Walle” skulle vila på lagrarna med ålderns rätt. men nu har ett nytt projekt dykt upp. Bakom detta står Johan Zeffer, bördig från Norrsundet, Emil Ahlén, som jobbat som Walles assistent under många år och är en hejare på filmklippning, samt Jan O Nilsson med förflutet från många tunga poster inom tv-världen. Den sistnämnde är också nordisk konsult inom mediamogulen Ted Turners organisation.

– Vi ska syssla med något så ovanligt som att kombinera produktioner av film och teater och givetvis känns det smickrande att Waldemar Bergendahl gärna vill delta i ”Tree Top” som vårt bolag heter, berättar Johan Zeffer.

Första projektet blir ”Miljardimperiet”, som är en dokumentärfilm om kampsportstjärnan Ashkan Pouya från Gävle. Han har gjort en kometkarriär som innovatör och entreprenör inom affärsvärlden och skapat sig just ett miljardimperium. Dokumentären börjar spelas in just i dagarna.

Musikdokumentärer med Thomas Di Leva och Motörhead finns också med i planeringen liksom en ny svensk uppsättning av ”Gökboet” på Maximteatern och en del annat.

Var kommer då Waldemar Bergendahl in i bilden?

– Han är med i planeringsarbetet och bidrar med sin kunskap och sina digra erfarenheter, förklarar Zeffer.

– Jag är en sorts adviser, ett bollplank inom den kreativa biten. Planerna och affärsidén känns så spännande att jag bara inte kunde tacka nej till förfrågan om jag ville vara med på ett hörn, säger Waldemar Bergendahl.

Just det, the show must go on – eller ska vi säga back in business...