Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Larsson driver en internationell kör för miljön: "Jag vill att kvinnor ska förenas"

Hon vaknade i höstas mitt i natten ur en fantastisk dröm. Tänk om alla kvinnor skulle kunna förenas i en global kör och samtidigt göra en insats för miljön. Nu har Åsa Larsson startat sitt online-experiment. På bara några dagar fick hon över hundra intresserade från USA, England, Danmark och Sverige.

Annons

Ett första smakprov på Womens Virtual Choir ges på kvinnodagen den 8 mars. På Spegeln genomförs en körsångshappening med lokala röster som ska livesändas på Facebook för att andra runt om i världen ska kunna sjunga med. Det är Åsa Larssons egen komposition, Sister, som ska framföras och allt har ett bestämt syfte.

– Jag vill att kvinnor ska förenas i en gemenskap så att vi tillsammans kan påverka klimatfrågan, göra en nödvändig omställning av det västerländska samhället och lära oss att leva hållbart. Det låter stort, va?, säger hon med ett skratt.

Musik och omsorg om miljö har funnits hela livet. Hon växte upp i Sandviken och började spela piano och sjunga i kör redan som femåring. Hon var ordförande i miljörådet på högstadiet och aktiv i Fältbiologerna. Efter musikgymnasiet i Sandviken pluggade hon vidare på folkhögskola på Gotland, musikhögskola i Malmö och tog universitetskurser i musikvetenskap och dirigering i Uppsala.

Som frilansade körledare ledde hon workshops hos företag och musikprojekt med arbetslösa ungdomar. På ett bananskal halkade hon in i kyrkomusiken och under fem år, fram till i höstas, arbetade hon som kantor och körledare, senast i Ovansjö-Järbo pastorat med fem kyrkor.

Inom ramen för sin anställning fick hon också genomföra ett körprojekt med kvinnor på Kulturcentrum i Sandviken som samlade pengar till ett trädprojekt. Där såddes nog också fröet till hennes dröm.

– Jag är med i organisationen ­TreeSisters, en global välgörenhetsorganisation och ett stort kvinnligt nätverk som arbetar för att plantera träd i tropikerna. De intäkter vi kan få från körprojektet, musikvideo och annonspengar från YouTube, ska oavkortat gå dit.

I november lämnade hon västra Gästrikland och flyttade med familjen till en lägenhet i Gävle. Nu har hon ett sparkapital som ska hålla henne flytande under några månader för att helt kunna gå upp i sina egna projekt.

– Jag har en tid framför mig där jag inte behöver anpassa mig. Det är en skön känsla av frihet och jag önskar att alla skulle kunna få en sådan stund i livet.

Den 21 februari gör hon sitt första mejlutskick till de som anmält sig. En instruktionsvideo med tips och sång­övningar och noter till de olika stämmorna så att var och en kan sjunga hemma. Vid en specifik dag och tid ska sedan alla röster sammanstråla.

– Förutom det självklara att det är roligt så finns det också mätbara hälsoeffekter av att sjunga i kör. Man hittar nya sidor hos sig själv och bekräftar andra, det ger en skön känsla av samhörighet.

Parallellt med körprojektet ska hon också färdigställa sin egen platta som hon arbetat med några år. Hon har tonsatt egna och andras texter i singer songwriter-stil och blandat med influenser från sin sambo Pelle Söderlund till något de kallar folktronica.

– Att bygga systerskap är viktigt för den process vi måste gå igenom för att rädda vår miljö. Själv är jag ingen fantastisk förebild, det är svårt att göra rätt i den kultur vi lever i men jag försöker göra så gott jag kan, säger Åsa Larsson.

Fakta: Åsa Larsson

Ålder: 35

Gör: Körledare, musiker

Bor: Lägenhet i Gävle sedan november 2017

Familj: sambo och tre barn, 10, 6, och 2 år.

Intressen: familj och musik

Det bästa med Gävle: ”Det är roligt att bo i en stad. Här finns bättre möjligheter att skapa samarbeten och ett större utbud av lokaler.”

Kontakt: womensvirtualchoir.com

Annons