Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asfaltsläggare drog till Vårvik

De utländska asfaltsläggare som på torsdagen fick lämna Furuviks camping begav sig istället till Vårvik. Polisen uppmanade dem att lämna området men asfaltsläggarna vägrade och polisen saknar lagstöd för att kunna flytta dem med våld.

Ett 20-tal husvagnar och bilar hade slagit läget på gräsmattan vid Vårviks havsbad på fredagsmorgonen. På torsdagen fick de lämna campingen i Furuvik efter att andra campinggäster klagat på att de stulit ström, skräpat ned och kört bil sent på nätterna.

Men i Vårvik får de inte stanna. Marken tillhör Korsnäs som kontaktade polisen för att bli av med de objudna gästerna. Polisen kom dit på midsommaraftons morgon och beordrade asfaltsläggarna att lämna Vårvik senast klockan ett. Men när polisen återvände för att kontrollera att de gett sig av var de kvar och vägrade att lämna Vårvik.

Enligt uppgifter till polisen planerar asfaltsläggarna att stanna i Vårvik över helgen och det finns inte mycket som polisen kan göra åt det. Att olovligen uppehålla sig på någon annans mark är ett bötesbrott vilket innebär att polisens möjligheter att agera är begränsade.

- Vi har inga lagliga möjligheter att flytta på dem med våld. Korsnäs får vända sig till Kronofogden för att avhysa dem, säger Peter Hultquist, vakthavande befäl vid Gävlepolisen.

De kringresande asfaltsläggarna dyker upp varje sommar och har ofta vållat irritation hos allmänheten. Polisen ser bara ett sätt att bli av med asfaltsläggarna.

- Om privatpersoner avhåller sig från att köpa deras tjänster så kommer de att försvinna, säger Peter Hultquist.