Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asfaltsläggarna drog vidare

I går lämnade asfaltsläggarna Stora Vall.
Efter sig lämnade de några uttjänta husvagnar, flera anmälningar om miljöbrott och ett okänt antal nyasfalterade uppfarter.

Strax före lunchtid på fredagen begav sig polischeferna Lars Fredin och Glenn Hillman till Stora Vall och de irländska asfaltsläggarnas senaste uppställningsplats.

Arbetarna och deras familjer hade i det närmaste packat färdigt och började köra ut från området.

– De kan inte hävda allemansrätten här. I stället bryter de mot ordningslagen, säger Glenn Hillman, chef för närpolisen.

Hade man ignorerat polisens uppmaning att flytta på sig kunde det ha blivit aktuellt med strafföreläggande och vite. En teoretisk möjlighet för polisen hade också varit att ta arbetsredskapen i beslag.

Asfaltsläggarnas nästa destination är okänd. Själva har de uppgett Umeå som nästa anhalt medan kommunens säkerhetschef Arne Andersson, som var med vid Stora Vall i går, hört rykten om Uppsala.

Vid 19-tiden i går kväll fick polisen veta att asfaltsläggarna parkerat sina bilar vid Gävle Bro. Flera samtal kom in om att de störde andra gäster. Polisen åkte till platsen och asfaltsläggarna valde då att åka därifrån.

Glenn Hillman var redan för ett par dagar sedan, i samband med den stora insatsen mot det förra lägret vid campingen i Furuvik, kritisk mot att vanliga människor i Gävle anlitar asfaltsläggarna.

De låga priserna för en nyasfalterad uppfart beror med stor sannolikhet på att ingen betalar skatt.

Polischefen Lars Fredin instämmer men pekar också på en mörkare del av hanteringen. Alla som reser med asfaltsläggarna är nämligen inte irländare.

– De kan komma från Irak eller det forna öst och befinner sig illegalt i Storbritannien. De har inte så mycket att säga till om utan utnyttjas, säger han.

I går kom dessutom nya uppgifter om överbliven asfalt. Nu hade den dumpats vid Esbovägen nära Johannes kraftvärmeverk.

Denna och andra likadana dumpningar i Gävle kommun är fråga om miljöbrott, men polisen har små eller inga utsikter att få någon fälld i domstol.