Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylboende på Sandvikens sjukhus?

Nu planeras att starta asylboende också på Sandvikens sjukhus. – Vi är intresserade av att få verksamhet i de tomma lokalerna, säger Tommy Berger, S, fastighetslandstingsråd.

Annons

Ett asylboende öppnades i Gysinge i juni. En ansökan har gjorts om att starta boende för 172 asylsökande i Backberg nära Kungsgården.

I går skrev GD att Migrationsverket gett klartecken till ett asylboende på Svarvargatan i centrala Sandviken.

Nu kan GD avslöja att det även finns planer på att öppna ett asylboende på Sandvikens sjukhus.

Det är företaget Utslussen Vård AB från Uppsala som skickat in en ansökan till Migrationsverket.

– Vi för en dialog med landstinget och har fått en positiv respons. Samtalen förs i en väldigt positiv anda, säger Fabian Lindesjö som leder företaget.

– Inget är klart ännu, vi vet inte hur många platser det kan bli fråga om. Ansökan som vi lämnat in är inte komplett. De lokaler på sjukhuset som vi tittat på kräver anpassning. Vi har också lämnat in en anmälan till Sandvikens kommun och varit i kontakt med kommundirektören.

Utslussen vård AB har sedan tidigare ett asylboende i Hassela.

Tommy Berger, fastighetslandstingsråd i Gävleborg, säger att ärendet är under utredning.

– Vi är intresserade av att få verksamhet i de tomma lokalerna. Men det måste vara verksamhet som passar den övriga verksamheten på sjukhuset. När utredningen är klar ska tjänstemännen återkomma och berätta om asylboende är lämpligt där.

Enligt Tommy Berger handlar det om lokaler som tidigare varit vårdavdelningar och nu står tomma.

– De är utformade så att där kan finnas sängar och är anpassade för boende.

En prognos som Migrationsverket släppte i juli visar att 80 000 asylsökande väntas i år. Prognosen kan komma att skrivas upp ytterligare.

Det är därför Migrationsverket nu med ljus och lykta söker efter tillfälliga boenden åt asylsökande.