Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylboendet på fartyg i Norrsundet ser ut att få tillstånd – besked kommer på fredag

På fredag ska kommunpolitikerna ta ställning till det asylboende som planeras ombord på ett kryssningsfartyg i Norrsundets hamn. Förslaget är att de ska säga ja.

Gefle Dagblad har tidigare berättat om det asylboende som det skotska rederiet TEC Farragon Limited planerar ombord på kryssningsfartyget MS Delphin i Norrsundets hamn.

Läs mer: Jättefartyg för 660 personer – så kan Norrsundets nya boende för asylsökande bli

Till grund ligger ett avtal med Migrationsverket. Men för att fartyget ska få stå i hamnen krävs också att Gävle kommun beviljar ett tidsbegränsat bygglov.

Beslutet har tidigare skjutits upp ett par gånger. Senast berodde det på att kommunen ville ha svar på hur rederiet skulle hantera avloppsvattnet. Men den frågan har nu retts ut, enligt Lars Lindström, byggnadsinspektör på kommunen.

– Den biten är löst, säger han.

Förslaget till de fem politikerna i samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott är därför att de ska bevilja bygglov på ett extrainsatt möte på fredag. I utskottet finns representanter för M, L, S, V och MP.

Det tidsbegränsade bygglovet föreslås gälla fram till den 29 maj 2020 och avser förtöjning av kryssningsfartyg vid kajplats för 640 boende och personal samt byggnader på land för inslussning, lastning och lossning.

Läs mer: 40 kritiska synpunkter om nya asylboendet i Norrsundet – här slår Stig-Björn Ljunggren hål på argumenten