Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ät mat efter din blodgrupp

Människan ska äta efter sin blodgrupp. Den tesen driver forskaren och läraren Ingrid Skogqvist när hon föreläser i ämnet Människan i fokus vid lördagens mat- och miljömässa på Maxim i Gävle.

Ingrid Skogqvist är filosofie doktor i växtfysiologi och forskade i ämnet i slutet av 1960-talet och halva 1970-talet. Därefter jobbade hon som lärare på seminariet för huslig utbildning i Uppsala. Hennes tes att man ska äta efter sitt arv går tillbaka till tidigare forskning.

– Den ursprungliga blodgruppen var 0 och fanns hos jägarfolk i Afrika, säger Ingrid Skogqvist. De var köttätare. Så småningom vandrade de vidare och blev bofasta och började odla. Då utvecklades blodgrupp A.

Enligt henne så är den bästa kosten för den med blodgrupp 0 därmed rött kött, medan den med blodgrupp A ska äta alla sädesslag och andra jordbruksprodukter.

– Man skulle kunna säga att de med blodgrupp A är borna vegetarianer och att rött kött är gift för dem.

– Glutenintolerans och sockerberoende hänger ihop, säger hon. Det är vanligare med glutenintolerans hos dem med blodgrupp 0.

Är då de här teorierna vedertagna?

– Nej inte bland läkare, säger Ingrid Skogqvist, inte än.

Andra punkter på mat- och miljömässan är barnens naturliga plats i köket där Pål Ågren, tre år, och gästkock i Gefle Dagblad för några veckor sedan, framträder med sin pappa Peter.

Ekonära Gävle berättar hur man får ekologiskt och närproducerat via nätet. Färnebo folkhögskola fins på plats med mativalen som är en utställning och samtal om medvetna matval.

Bakom arrangemanget står Omställning Gästrikland. Syftet är att stärka nätverket mellan matproducenter och andra miljöengagerade i Gästrikland.