Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal inlämnat mot Anna Lindhs mördare

Åklagarna lämnade klockan nio på måndagsmorgonen in åtalet mot Anna Lindhs misstänkte mördare, 25-årige Mijailo Mijailovic.
Han åtalas enbart för mord och inget annat alternativt brott.

Annons
Det tyder på att åklagaren Agneta Blidberg är såpass säker på sin bevisning att hon inte anser sig behöva gardera sig med alternativa gärningsbeskrivningar, som grov misshandel med vållande till annans död.
Åklagaren hävdar att Mijailovic har berövat Anna Lindh livet genom att knivhugga henne i buken, bröstkorgen och armarna. Skadan i buken var så allvarlig att hon avled.
Mijailovic erkände mordet för cirka en vecka sedan och enligt förundersökningsledaren Leif Jennekvist är arbetet kring Lindhmordet färdigt nu.
- Ja, det kan man säga. Det här är finalen på det arbete vi har bedrivit under hösten, sade Jennekvist.
Mijailovics erkännande påverkar inte polisens utredning nämnvärt, sade Jennekvist.
- För vår del förändrar det inte annat än att åklagaren får ett lättare arbete.
Jennekvist trodde ändå att Mijailovic skulle erkänna tidigare.
- Materialet är så övertygande, sade han.
Mijailovic har enligt förundersökningen lämnat en lång och detaljerad berättelse för vad han gjorde dagarna före mordet, själva morddagen den 10 september förra året och dagarna därefter.
Enligt advokat Peter Althin hade hans klient inget politiskt motiv att döda Anna Lindh. Knivdådet var heller inte planerat utan mer en stundens ingivelse. Men den teorin avfärdas av Jennekvist. Bland annat behövde Mijailovic aktivt ta sig fram till utrikesministern för att hugga henne, påpekar Jennekvist.
- Han befann sig inte i närheten, säger Jennekvist.
- Och han vet att det är Anna Lindh han har anfallit.
Den muntliga bevisningen består av tre vittnen. Det är bland andra Lindhs väninna Eva Franchell, som ska berätta om själva överfallet på NK. Två sakkunniga vittnen är också kallade. Den ene är rättsläkaren Henrik Druid, som ska redogöra för Anna Lindhs skador. Med det vittnesmålet vill åklagaren styrka att våldet utövats med uppsåt. Den andre är en engelsk expert, Jonathan Paul Whitaker, från DNA-laboratoriet i Birmingham. Han ska redogöra för att det DNA som hittats på kniven kommer från Mijailovic.
Obduktionsrapporten över Anna Lindhs skador är delvis sekretessbelagd. Det avviker från den normala rutinen, där hela obduktionsprotokollet brukar vara offentligt.
Sexton sidor av protokollet har belagts med sekretess. Ingen bild av den avlidna finns med i protokollet, vilket det normalt alltid annars gör.
- Det finns inga osäkerhetsmoment i utredningen, säger Christer Nilsson, kriminalkommissarie.
- Teoretiskt finns det en risk att han inte blir dömd för mord om uppsåtet inte kan bevisas.
Men Christer Nilsson ser ingen risk för det:
- Att Mijailovic erkände betyder ingenting för utgången i målet, bara att det blir en kortare rättegång eftersom färre vittnen behöver kallas.
Den starkaste bevisningen är enligt Nilsson den tekniska. Men det finns även annan bevisning som väger tungt.
I det senaste förhöret som hölls med Mijailovic onsdagen den 7 januari berättar han att han åkte in till city på eftermiddagen den 10 september för att "kolla på skivor på PUB".
Han tog med sig en kniv, som förvarades i en kökslåda.
- Jag mådde jättedåligt. Jag hade den i syfte att skydda mig. Jag trodde någon skulle hoppa på mig sådär, förklarar han det med. Han tog också på sig en skottsäker väst.
Mijailovic säger själv att han har förföljelsemani, att han är rädd och inte kan slappna av när han är ute på stan. Han känner sig inte säker i folksamlingar säger han.
Mijailovic uppger i förhöret i utredningen att han sökt psykiatrisk hjälp i början av september, men inte fått träffa sin läkare. Därefter redogör han kort för hur han åkt in till centrala Stockholm, gått runt på varuhuset NK, sett utrikesministern och följt efter henne.
- Jag fick syn på Anna Lindh och sedan gick jag till attack, sade Mijailovic enligt den transkription av förhöret som lästes upp i SVT under morgonen.
Enligt Christer Nilsson var Mijailovic föremål för spaning en längre tid innan han greps. Under tiden förhördes ett tiotal andra misstänkta.
Det omstridda resultatet från blodbanken på Huddinge sjukhus, det så kallade PKU-registret, var enligt Nilsson avgörande för att polisen skulle kunna peka ut Mijailovic. Det var så man lyckades matcha DNA från Mijailovic med DNA på mordvapnet.
Mijailovic tillbringade en halvtimme på PUB:s skivavdelning. Därefter gick han till NK. Först tittar han på kläder på översta våningen. När han skulle lämna huset fick han syn på Anna Lindh vid ingången till butiken Filippa K.
Förhörsledaren påpekar att Mijailovic enligt övervakningskamerorna inte tittade på några kläder utan rörde sig runt, som om han letade efter någon person.
Du verkade titta efter någon, säger förhörsledaren.
- Ja, men det finns ju snygga tjejer, säger Mijailovic, som vidhåller att han inte letade efter någon och att han inte kan förklara sina rörelser logiskt eftersom han mådde "jättedåligt".
När Mijailovic såg Anna Lindh hörde han en inre röst - på jugoslaviska - som manade honom att gå till angrepp.
- Jag gick fram bara. Det är det enda jag kommer ihåg och sedan gick allting så fort, alltså jag kommer inte ihåg någonting. Det var över på kanske 15-20 sekunder, det gick så fruktansvärt fort alltså, säger Mijailovic i förhöret.
Först hörde Mijailovic rösten, sedan drog han kniven. Han minns inte hur många gånger han högg Anna Lindh, men han hörde en massa skrik. Först en timme efter mordet upphörde rösterna och han blev sig själv igen.
Kriminaltekniker Peter Nordström, som hållit i mycket av polisens tekniska arbete, sade i TV 4:s Nyhetsmorgon att bevisläget är mycket starkt.
- Fantastiskt. Vi har fibrer, vi har fingeravtryck och vi har DNA, sade Nordström.
Svårigheten i det kriminaltekniska arbetet inne på varuhuset NK bestod i att binda en specifik person till en specifik plats och tid. NK är en offentlig plats där många människor rör sig.
- Vem som helst som skulle misstänkas kunde ju säga att han varit där och tittat på kläder, sade Nordström.
Enligt Leif Jennekvist, länskriminalens chef, lämnade Mijailovic varuhuset efter dådet, tappade sin kniv i rulltrappan, rusade in i Saléngallerian, slängde sin keps i en papperskorg och gick in till en frisör och bad om en hårklippning.
Sedan tog han sig hem till bostaden. Där åkte han ut till ett skogsområde utanför Södertälje och grävde ner kläderna som han använde vid tillfället.
Enligt Jennekvist hade Mijailovic uppsåt att döda. Och mordet var överlagt.
Enligt Jennekvist saknas i utredningen bevis för att Mijailovic förföljde Anna Lindh på NK. Det är dock, enligt Jennekvist, bevisat att han fanns på en plats där han hade god uppsikt över henne.
- Sedan får rätten pröva det, tillsammans med den övriga bevisningen, säger Jennekvist.
Mijailovic åkte hem med en taxi, som han tog utanför Dramaten. Först på kvällen började Mijailovic fundera på vad som hänt.
Han hörde fortfarande en röst inom sig som nu sade att "allting är slut, ja det är slut".
Han gick hem till en kamrat, där han ville sova över, men det fick han inte. Han tog då pendeltåget hem och var hemma vid midnatt.
- Man kan se på själva våldet, kraften i angreppet, att han har haft uppsåtet att döda Anna Lindh, sade chefsåklagare Krister Petersson i TV4:s Nyhetsmorgon.
Huvudåklagaren Agneta Blidberg svarade jakande på frågan om spaningsledningen har fått tips där Mijailovic förekom.
- Vi har fått uppgifter och de kom under de första veckorna, säger Blidberg.
Det rådde lätt tumult när alla journalister strax före klockan 9 på måndagsmorgonen skulle in i sal 200 på polishuset i Stockholm, där åtalet lämnades ut till medierna. Trots det stora medieuppbådet gick det ändå lugnt till när alla väl hade tagit plats.
Journalisterna satt utspridda i salen. Kameror var uppriggade runt omkring. Poliser som deltagit i förundersökningen stod utposterade på olika ställen och gav intervjuer. Den största skaran journalister samlades runt polisöverintendent Leif Jennekvist.
Tre minuter före klockan 10 kom vice överåklagare Agneta Blidberg in för att intervjuas i direktsändningar. På mindre än en minut var alla journalister på plats runt henne.

Mer läsning

Annons