Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal mot bilförare ogillas

SANDVIKENDen 65-årige föraren frias från misstankarna att ha vållat en 24-årig motorcykelförares död förra året. I går kom Sandvikens tingsrätts dom. Åtalet ogillas.

Annons
Tingsrätten anser inte att 65-åringen gjort sig skyldig till något medvetet risktagande eller att han varit så pass oaktsam att det räcker för ett åtal.
65-åringens försvarare advokat Karl-Gösta Myhrberg säger att han inte är förvånad.
- Nej, vi har hela tiden hoppats på och förväntat oss en friande dom, säger han.
Det var en fredagseftermiddag i slutet av september förra året som den tragiska olyckan, som vållade motorcykelförarens död, inträffade i korsningen Sveavägen-Barrsätragatan i Sandviken.

Vänstersväng
Bilföraren och motorcykelföraren krockade när bilföraren skulle svänga till vänster, in på Barrsätragatan. Motorcykelföraren, som kom från motsatt håll på Sveavägen och skulle köra rakt norrut, hann inte stanna. 24-åringen fick svåra skador och avled kort efter olyckan.
Under rättegången för två veckor sedan menade kammaråklagare Ulf Back att 65-åringen felaktigt påbörjat en vänstersväng trots att 24-åringen var på väg i motsatt riktning på motorcykeln. Han ansåg att 65-åringen brustit i den uppmärksamhet som krävs i den hårt trafikerade korsningen och yrkade på villkorlig dom och böter.
65-åringen uppgav vid rättegången att han först stannade upp i korsningen för att sedan fortsätta svänga.
- Man kan inte lägga honom hans försiktiga körsätt till last. Han har fått sitt straff ändå i och med olyckan som gjorde att en människa faktiskt avled. Det har varit en oerhört orolig tid för min klient under de här många, många månaderna fram till domen, säger Karl-Gösta Myhrberg.
Tingsrätten skriver i domen att det inte är uteslutet att det var tomt på trafik från det håll som 24-åringen kom när 65-åringen påbörjade svängen och att det heller inte är uteslutet att 24-åringen körde för fort.
Kammaråklagare Ulf Back hade i går ännu inte hunnit läsa domen.
- Jag vill inte kommentera domen och kan inte ta ställning till ett överklagande förrän jag har läst den, säger han.

SOFIA ÖHLANDER