Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalad erkände örfil i rätten

GÄVLEUnder fredagen inleddes rättegången mot en snart 60-årig man som är åtalad för grov kvinnofridskränkning.

- Jag är en människa. Inte ett djur, sa den 35-åriga hustrun till rättens ledamöter.
Hon träffade sin make för två år sedan när denne besökte Thailand. Kort därpå gifte de sig och kom till Sverige på hösten.
Förhållandet urartade snabbt, berättade kvinnan medan tolken översatte.
Åtalet beskriver flera tillfällen då hustrun ska ha misshandlats. Dessutom ska maken ha fattat struptag på henne och hotat henne med kniv.
Maken rörde knappt på sig medan hustrun gav sin version.
- Han är en bra människa när han är nykter. Inte när han dricker, sa hustrun som var på väg att brista i gråt vid några tillfällen.
Maken erkände via sin advokat att han gett sin fru en örfil vid ett tillfälle i maj förrförra året. För övriga misstänkta fall av misshandel hänvisade han till sitt alkoholmissbruk. Han varken kunde erkänna eller förneka brotten.
Hade den thailändska kvinnan polisanmält sin make för två år sedan kunde mannen ha tagit ut skilsmässa varefter hustruns uppehållstillstånd dragits in och hon tvingats lämna landet.
Tvåårsregeln för uppehållstillstånd medförde att den utnyttjade, misshandlade hustrun fick inte stanna när hon inte längre hade släktband med maken.
Men tack vare en ny bestämmelse kan uppehållstillståndet permanentas trots en skilsmässa, om orsaken till brytningen är misshandel.
Den 35-åriga kvinnan har under någon vecka vistats på kvinnojouren Blåklockan. Från kvinnojouren kan man rapportera att förhållandevis få kvinnor med liknande omständigheter söker skydd.
- Ofta kan de inte språket, säger Maria Andersson på Blåklockan.
Just de utländska kvinnornas isolering och okunskaper i svenska språket gör att de inte vet var hjälp finns att få.
- Vi har tryckt upp informationsblad på olika stora invandrarspråk. De finns till exempel på sjukhuset.
Rättegången mot mannen fortsätter på onsdagen med åtalspunkter om bland annat olaga hot eftersom mannen ska ha hotat sin socialsekreterare.
MATS HEDSTRÖM