Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återbesök på Saltön - och nu har även Claes Malmberg fått en roll

Visst får SVT:s succéserie ”Saltön” en fortsättning. Just nu spelas sista säsongen in i Grundsund i Bohuslän.

Med ny regissör och nya ansikten på den mest pittoreska inspelningsplats man kan tänka sig.

– Det var ju en jättefin liten fiskebod! Man kanske skulle kunna få hyra den! säger Ulla Skoog nere vid det glittrande vattnet i Grundsunds lilla hamn.

Sommargästerna har inte kommit än och bakom hennes rygg har restaurang ”Smultron & Tång” döpts om till ”Lyckan” och en scen med invandrarfamiljen som flyttat till Saltön från Biskopsgården för att konkurrera med kebab spelas in.

Regissör Lena Koppel, som ersatt Carin Mannheimer, sitter på en stol i skuggan och ger anvisningar till både gamla Saltö-ansikten som Dag Malmberg – i serien ”Kabben” som äger ”Lilla hunden” – och nykomlingar som Hassan Brijany, Claes Malmberg och Eva Funck. Den sistnämnda begår – efter tv-program som ”Evas superkoll” – skådespelardebut som McFies modistsyster Gertrud från Nice.

Och hon är mycket nöjd med situationen.

– Det är ju mycket färre repliker här! När vi har gjort ”Superkoll” så har jag pratat nio minuter varje program och lärt mig det innantill. Och visst är det en underbar arbetsplats, absolut, säger hon i en kaffepaus inne på ”Lyckan”, som i Viveca Lärns böcker heter ”Lyktan”.

Det är bara en av större och mindre detaljer från böckerna ”Värmebölja” och ”Aprilväder” som förändrats till tv-versionen. En något större är McFies död.

I böckerna blir han påkörd av en bil – i Saltön säsong tre händer något annat.

– Ja, det med McFie löste ni riktigt bra, säger Viveca Lärn som dagen till ära är på besök på inspelningsplatsen, adresserat till regissören Lena Koppel.

Dagen har hunnit bli seneftermiddag i det fortfarande lugna och gemytliga Grundsund och tv-teamet har samlats i Folkets hus, som är bas under inspelningarna. Från mitt på dagen till en stund in på kvällen spelar man in, men arbetet håller på längre än så. Åtminstone om man är regissör.

– Ja, när jag är här är det 24 timmar om dygnet, bara för att få ihop fyra entimmesavsnitt, säger Lena Koppel, som både vill och får sätta sin egen prägel på serien.

– Man ska känna igen sig i miljön och känslan, men jag tycker om att jobba med blickar, saker som sker utan ord. Jag skulle helst vilja ta bort hälften av all dialog i manus, säger hon.

– Men vi har med oss hela Carins manus, sedan tar vi bort och ändrar om det passar. Vissa saker kollar vi av, som det där med McFies död.

Att ta över en succéserie med i snitt 2,5 miljoner tittare per avsnitt är inget som oroar Lena Koppel. Det är bara roligt att veta att många tittar på det man gör, säger hon, och får medhåll av nya Saltö-ansiktet Claes Malmberg. Han ska spela ostronimportören Bengt som inleder en kärleksaffär med Ulla Skoogs rollfigur Johanna Karlsson.

– Visst kan stora tv-serier innebära ett större genomslag precis när den håller på, men sedan är man glömd igen. Jag får göra genombrott hela tiden, skämtar han.

– Det var första dagen för mig här i dag, men nu när jag är här känns det som att det är synd att jag inte har fler inspelningsdagar än nio. Det är ju väldigt trevligt här.

Exakt hur trevligt får SVT:s tittare se kommande vårvinter. Då sänds den allra sista säsongen av ”Saltön”.

Kalle Malmstedt/TT Spektra