Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återigen firar Forsberg-Wastesson-Sjöberg mello-antagningar med friterad banan

Under måndagen fick de två låtar antagna till Melodifestivalen 2016. 2015 är ett guldår för Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson. GD träffade två av dem när de firade traditionsenligt med friterad banan och glass på ny plats.

Första gången Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson firade med friterad banan och glass på restaurangen Bali Garden i Gävle, var inför Melodifestivalen 2002. Det var det året som festivalen började med deltävlingar och turné runt svenska städer för första gången. Sedan dess har det blivit tio bidrag som deltagit i festivalerna år 2002-2005, 2007 och senast "Ge mig en spanjor" med Babsan 2011. Med årets två bidrag blir det tolv totalt - nästan så det hade räckt till ett samlingsalbum med andra ord. Konkurrensen har ökat markant sedan start - och vilka musikstilar som går att uppträda med har breddats. De tror att en stor anledning att de lyckats hålla ihop, trots "vanliga" jobb och familjer, är att de delar rättvist, 33 procent på allt.

LÄS MER: Schlagertrojkan åter på spåret

Vi möter Larry Forsberg och Sven-Inge Sjöberg i ett folktomt Forsbacka Wärdshus. Att det blev just här började i somras då Larry Forsberg spelade in musikvideon "Kiss Them For Me" med sin duo Eurotix här. Han brukar även paddla hit från hemmet i Valbo när vädret tillåter. Ute är det becksvart och stämningen är verkligen Madicken (Larry Forsberg berättar att delar av tv-serien spelades in här). In kommer Johan Palmborg med friterad banan och glass med sprakande tomtebloss. Forsberg och Sjöberg får fira utan Lennart Wastesson denna gång, då han är på väg till jobbresa i Banja Luka.

Antaget bidrag nummer ett är Anna Book som tävlar i Göteborg 6 februari, i den första deltävlingen av fyra. Detta med låten "Himmel för två". Texten är skriven av en debutant i schlager-sammanhang: bästsäljarförfattaren Camilla Läckberg. Det har varit enkelt att ha att göra med henne berättar Larry Forsberg.

– Om vi säger åt henne att vi skulle behöva en stavelse mer här och där, mejlar hon tillbaka efter några minuter.

– Hon har försökt komma med tidigare, så det betyder mycket för henne, säger Sven-Inge Sjöberg.

Texten beskrivs som en traditionell schlagertext, precis som låten. Ursprungligen är den skriven för 80-talstrion Banamarama, med engelsk text: "Taking Care Of A Broken Heart". Men det samarbetet rann ut i sanden.

Den andra låten "Kom ut som en stjärna" med After Dark, hette från början "Love Take Me Higher". After Dark har låtskrivartrion jobbat med i många sammanhang förut. Att det blev en ny matchning, kom till efter att SVT skickat ut en förfrågan till olika förlag om det fanns en låt som passade After Dark. Även denna är en klassisk upptempo-schlager. Det är mycket som ska klaffa med rätt artist, låt och år - och i år blev det jackpot för Gävletrion.

Hur går det för låtarna?

– Det är först där och då man får en känsla- på genrepet. Pusta ut kan vi göra först när vi sitter och vinkar i greenrom, säger Sven-Inge Sjöberg.

Nu återstår mycket jobb för Forsberg, Wastesson, Sjöberg, inte minst en hel del pappersexcercis med kontraktskrivningar och liknande. Egentligen ska de färdiga produktionerna vara klara 12 december, men om det eventuellt blir någon annan som slutför dessa via artisternas skivbolag återstår att se. Det är demoversioner som blivit antagna.

– Vi är låtskrivare i första hand, inte producenter, säger Larry Forsberg.

Under hösten har samtliga tre släppt album med respektive projekt: Eurotix - Deux (Larry Forsberg), Liondub (Lennart Wastesson) och Sven-Inge Sjöberg med Brooklyn Soul Stew (recension är på gång). Dessutom gjorde Kadesch Kadeng en återföreningsspelning dit alla tre har kopplingar.