Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återinför tjänstemannaansvaret

Annons

När miljarder med kronor bara försvinner, bortspekuleras, då är det mycket praktiskt att inte tjänstemannaansvaret finns, just på den personens arbetsplats/tjänst längre! Det är den bristande grundlagen som ställer till det! Det går inte längre att reda ut maktmissbruk, skriver Elisabeth Sundgren-Åberg.

Jag vill beröra bristerna i nuvarande grundlag, och hur det påverkar möjligheterna att utreda maktmissbruk, som exempelvis Helsingborg kommuns finansskandal där 62 miljoner blivit bortspekulerade. Möjligheterna att finna de ansvariga och ställa dem till ansvar är utsiktslösa.

När vår grundlag gjordes om 1974, såg socialdemokratin till att göra den meningslös. Viktigast var att införa det så kallade uppenbarhetsrekvisitet. Det innebär att domstolar kan ogiltigförklara lagar och förordningar, som strider mot grundlagen, bara om felet är uppenbart.

Man inser lätt att något som hundratals riksdagsledamöter och ett dussin ministrar ansett riktigt, inte kan vara uppenbart fel. Det gav regeringarna fritt fram att bryta mot grundlagen, vilket de också gjort, oberoende av färg.

Näst viktigast var att tjänstemannaansvaret togs bort. Det har i praktiken gjort politiker och tjänstemän immuna vid missbruk av sina skyldigheter.

Elisabeth Sundgren-Åberg

ordförande Interimsstyrelsen för Landsbygdspartiet i Ockelbo kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons