Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återvinningscentralen - rena rama soptippen

GÄVLEFulla containrar omgivna av travar med tidningskassar och annat skräp.Problemen med nedskräpning runt återvinningsstationerna i Gävle är stora, särskilt på helgerna.

Återvinningsstationen i Sätra centrum på måndagsförmiddagen är ett skräckexempel.
När Johan Ögren, chaufför hos Sita, kom till Sätra för att tömma papperscontainrarna på måndagsförmiddagen konstaterade han snabbt att det var dags att ringa efter hjälp.
- Så här är det ofta här, sa han medan han klev över papperskassar och annat skräp som stod runt den främre, fulla papperscontainern. Bakom den fanns ytterligare en container som knappt var halvfull, men den hade folk inte orkat slänga papperet i.
- Det tar ju en minut extra när man har de smalare inkasten, konstaterade han och tittade på allt annat skräp som sätraborna slängt runt återvinningscentralen under helgen: två soffor, en stol och ett par datorer bland annat.
- Folk tror att det här är en soptipp, tydligen, sa Thomas Öberg från företaget som kom kom för att dokumentera röran.
- Vi har diskuterat att bygga ut för att få en container till för papper, med vi är många som trängs om platsen.

Övervakning på gång
Sedan i vintras då Sita blev entreprenör åt pappersinsamlingen och tidningsinsamlingen och de nya containrarna sattes ut är ansvaret för återvinningsstationerna delat. Stena Scanpaper ansvarar för tömningen av papperscontainrarna, med Sita som entreprenör, medan Gästrike Återvinnare ansvarar för tömningen av övriga förpackningar.
Dessutom är Gästrike Återvinnare i slutändan ansvarigt för städningen.
Gästrike återvinning planerar att sätta in övervakning.
- Vi kommer att anlita Securitas på de värst utsatta platserna, säger Bo Ericson, driftschef på Gästrike återvinning. Han tycker att problemen med nedskräpning har ökat sedan i vintras när Stena Scanpaper i Gävle började samla in tidningar och pappersförpackningar i en ny sorts container med smalare inkast. Ska man tömma en papperskasse med tidningar i den krävs en speciell teknik, vilket gjort att många ställer kassarna på marken i stället.
- Så fort det är en som gjort fel, ökar risken för att fler ska slänga sopor runt stationen. Men jag förstår faktiskt inte hur folk tänker. De lastar bilen full och kör till en återvinningsstation med grovsoporna i stället för att köra till återvinningscentralen i Sörby Urfjäll, säger han.
Problemen vid Sätra centrum är så stora att Gästrike Återvinnare funderar på att anlita vaktbolag.
- Vi kommer att få anlita Securitas för att försöka få ordning på problemet, säger han.
Benny Hallberg, filialchef på Stena Scanpaper i Gävle, förnekar att problemet med nedskräpningen beror på att containrarna inte töms tillräckligt ofta.
- Det största problemet är att folk täpper till inkasten så andra tror att containrarna är fulla fast de inte är det och börjar ställa kassar runt omkring. Men i stort sett tycker jag att systemet fungerar bra.

Larm på söndagar
Ett tiotal av papperscontainrarna i Gävle är försedda med GSM-sändare. När containrarna är fulla kommer det en signal.
Hittills har det inte inneburit att det blivit några extra utryckningar.
- Larmen kommer på söndagarna, men eftersom vi normalt tömmer alla de tungt belastade containrarna på måndagarna så tar vi dem då, säger han.
I samband med att man bytte containrar i vintras var det många som klagade på de smala inkasten. Men de kommer att vara kvar, säger Benny Hallberg:
- Inkasten är så smala för att vi inte ska riskera en liknande olycka som för några år sedan, när barn tog sig in en container. Tömmer man containrarna med frontlastare så är det helt nödvändigt att de är barnsäkra, säger han.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se