Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ätproblem i äldrevården

GÄVLEEn mycket stor andel av de äldre i särskilda boenden och andra vårdformer får inte i sig den mat de behöver för att bli friska eller må så bra som möjligt

Svårigheten att äta och dricka har ett eget namn, dysfagi. Ordet är latin och betyder kort och gott ätsvårigheter. Problemet är inte särskilt uppmärksammat inom vården men nu görs försök att ändra på detta
Åtta arbetsterapeuter från Linköping i söder till Ljusdal i norr har den senaste veckan fått lära sig mer om dysfagi och vad man kan göra åt saken

Utbildning
Arbetsterapeuterna Ingrid Larsson, Gävle, och Gunilla Bergerson, Göteborg, har tillsammans med hjälpmedelstekniker Jonas Boogh, Gävle, hållit i utbildningen med Gävle kommuns rehabenhet som arrangör.
De två arbetsterapeuterna har jobbat en hel del tillsammans med ätproblemen för äldre. De har bland annat skrivit en broschyr om dysfagi som finns att få på alla apotek. De har också haft en rad kurser runt om i landet för kolleger.
Kursen på Bomhusgården har varit mycket mer än fem dagar i en föreläsningssal. Deltagarna har ägnat mycket tid åt att bedöma och behandla ätproblemen i praktiken genom att praktisera på några dysfagidrabbade personer på Bomhusgården.

Kaffe och mat
- Vad är viktigast för en äldre person på särskilt boende? Jo, maten och kaffet. Ju äldre man blir, ju större blir betydelsen av maten och kaffet. För många äldre är måltiderna enda tillfället då de får träffa andra personer, säger Ingrid Larsson.
En rad olika sjukdomar kan leda till ätstörningar. Dit hör stroke, Parkinson, demens och muskelsjukdomen ms.
- Många som drabbats av någon sjukdom är undernärda i vården. För att läka trycksår krävs tre gånger så stort näringsintag som normalt, berättar Jonas Boogh.
Det krävs "energität" mat till sådana patienter. Långt ifrån alla får det. Även om de får den energirika mat som krävs är det inte säkert att de äter upp den.
Hjälpmedelsteknikerns insats i det här sammanhanget är att se till att patienterna sitter rätt. De som sitter i rullstol hamnar ofta alldeles tokigt vid bordet. Det bästa är om patienten kan sitta i en vanlig stol.
Fel ätställning leder ofta till att man får mat i luftstrupen. Många äldre dör av lunginflammation. Den är inte sällan orsakad av mat som hamnat i fel strupe.
- Utbildningen går ut på att vi ska lära kollegerna mer om ätande som är en jättekomplicerad arbetsprocess. Patienten ska kunna gapa och förstå att skeden ska in i munnen och ska också kunna tugga och svälja, säger Gunilla Bergerson.

Svårt att röra tungan
En inte ovanlig orsak till att äldre blir undernärda är att de har problem att röra tungan normalt.
Försök att äta ett äpple utan att röra på tungan! Jag försökte under intervjun. Det gick inte alls.
Många äldre har svårigheter att få maten in i munnen. Då spelar det ingen roll hur väl upplagd och sammansatt maten är. Det finns många anledningar utöver "dålig aptit" att äldre patienter inte äter upp sin mat.
Ett exempel bland många är att han eller hon har ont efter att ha suttit uppe för länge och därför helt enkelt inte orkar få i sig all mat.
- Det är en vanlig problematik i vården att Elsa inte ätit upp sin mat i dag heller. Vi hoppas kunna sprida kunskaper om varför många har ätproblem. Då kan de de öka vårdkvaliteten, säger Gunilla Bergerson.
Inte bara arbetsterapeuterna är viktiga därvidlag. Alla yrkesgrupper i äldrevården kan bidra till att få patienter att äta tillräckligt för att därmed må bättre.
Maten är en av de billigare bitarna i vårdapparaten. Om fler kan förmås äta bättre vinner alla, patienterna förstås men även samhället i form av minskade vårdkostnader.