Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att byta livsstil behöver inte vara så komplicerat

Det skulle ha varit ett sexveckorsprojekt kring att leva hållbart. Men det blev mer än så för Linnéa Wickman och Charlotte Ljunggren.

– Jag kommer aldrig att gå tillbaka till hur jag levde innan, säger Linnéa Wickman.

Det började som ett projektarbete i skolan. I sex veckor skulle tjejerna leva ekologiskt hållbart och samtidigt blogga om det. Projekttiden är slut och det är dags att redovisa.

Tjejerna beskriver det hela som en rejäl ögonöppnare.

– Det behöver inte vara komplicerat att leva hållbart, säger Linnéa Wickman.

Innan projektet startade testade de sina vanor på Gävles klimatkonto. Det finns på kommunens hemsida och där kan alla räkna ut hur stora koldioxidutsläpp de orsakar per år.

Charlotte Ljunggren orsakade 6,2 ton, Linnéa Wickman 9,2 ton.

Efter sex veckor gjorde de testet igen, och siffrorna hade mer än halverats. 9,2 ton blev 3,7 ton och 6,2 ton blev 2,7 ton.

De tycker inte att de har gjort så stora förändringar egentligen. De åker buss i stället för bil, äter mer vegetariskt och försöker göra medvetna val.

– Att så lite kan påverka så mycket, säger Charlotte Ljunggren.

Hon tycker att det var svårt att stå emot alla frestelser. Det är inte alltid det finns bra alternativ på kaféer och restauranger.

Tjejerna bestämde sig också för ett köpstopp, men insåg efter ett tag att det inte skulle fungera. Lösningen blev second hand och det har de fortsatt med.

– Det är billigt. Man kan fynda hur mycket som helst, säger Linnéa Wickman.

Livsstilsomläggningen har förstås påverkat omgivningen också. Närodlad och KRAV-märkt mat har blivit vanligare hemma. En vinst i sammanhanget är att de tycker att de mår bättre.

Men även om de gärna lyfter fram allt positivt så finns det negativa aspekter också. En är att det finns för många olika märkningar och ibland för litet utbud av bra varor. Att få ihop klimatsmart tänkande med en stressig vardag blir svårare när valet inte är självklart.

– Det ska egentligen inte behövas en märkning. Det borde vara naturligt att leva klimatsmart, säger Charlotte Ljunggren.

Bara för att en vara är miljömärkt är det inte säkert att den är klimatsmart. Ekologiskt odlat te transporteras över långa sträckor. Ekologiska tomater mitt i vintern är ett annat exempel.

– Äter man säsongsanpassat blir det faktiskt billigare också, säger Charlotte Ljunggren.

De har också fått hjälp av Bodil Dürebrandt, hållbarhetssamordnare på Gävle kommun, och de har fått delta i de ”hållbara familjernas” verksamhet under hösten.

Projektet ska redovisas för skolan, men tjejerna vill gärna komma ut i andra sammanhang och berätta om sina erfarenheter. Bloggen kommer de också att fortsätta med.

Den nya livsstilen har blivit vardag.

Fotnot: Bloggen finns på lifeaseco.blogg.se och kan också nås via gd.se