Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att lägga handel på jordbruksmark är inte bra markanvändning

Tio år har gått sen Gävle kommun klubbade igenom en utbyggnad av handel på åkermarken söder om E16. I dagarna ska kommunstyrelsen besluta om man ska gå vidare med att ta fram en ny detaljplan för att expandera området ytterligare och bebygga åkermarken söder om Valsjöbäcken. Blir detta verklighet kommer vi tvingas till nedläggning av vår mjölkgård, Ängsbergs gård, konstaterar David Wretblad.

Mer läsning: Nej till utbyggnad av Valbo köpstad på jordbruksmark

Det blir omöjligt att bedriva mjölkproduktion när betesmarkerna runt ladugården försvinner och vår verksamhet kommer så tätt inpå ett köpcentrum. Betesmarken som ligger inom det tänka exploateringsområdet har betats kontinuerligt i över hundra år och skapat höga biologiska och ekologiska värden som går förlorade vid en exploatering. Miljövärden på stora arealer betesmark utanför exploateringsområdet kommer på samma sätt gå förlorade när de betande korna försvinner.

Innan Gävle kommun går vidare kanske det vore läge att stanna upp och utvärdera vad som hänt sen sist. Nu har man ”facit” för hur det blev. Några frågor att ställa sig: Fungerade handelspolicyn som antogs? Skapades alla utlovade arbetstillfällen eller rationaliserades de bort?

Hur ser förutsättningarna ut i dag jämfört med för tio år sedan? Ser våra handlingsmönster ut på samma vis? Kanske vore det också läge att lära av andra kommuner som kämpar för att få misstagen med externa köpcentrum ogjorda. Uddevalla är ett bra exempel för erfarenhetsutbyte.

För tio år sedan fanns tolv mjölkgårdar i Gävle kommun, i dag finns bara sju kvar och Ängsbergs gård är den sista mjölkgården i Valbo. Lokalproducerat har blivit allt viktigare, och det kan inte bli mycket mer lokalproducerat än med produktion en mil från Gefleortens mejeri. Vi ställer oss frågan om det verkligen ska vara Gävle kommun som slutgiltigt slår undan fötterna på oss fast vi klarar att överleva i en pågående mjölkkris som tagit många av våra branschkollegor?

Handelspolicyn man antog skulle styra vilken typ av verksamhet som skulle få finnas på området. I dag vet vi att det gick ganska fort innan man frångick detta och öppnade upp klädesbutiker och annat som man tydligt deklarerat att man inte skulle ha på detta område. I dag ser vi även hur man mer och mer flyttar över butiker från ”Köpis-sidan" till Valbo köpstad med tomma butikslokaler som följd. De tomma lokalerna får sedan hyresgäster med helt annan verksamhet än handel.

Att jordbruksmark läggs ned och förstörs för all framtid för att bereda väg för en verksamhet som till skillnad från jordbruk nästan kan bedrivas på vilken mark som helst är långt ifrån den bästa markanvändningen. Det är inte god hushållning av mark av en kommun som siktat in sig på att bli en av Sveriges bästa miljökommuner.

Gävle kommun tog mångmiljonkostnader för att hjälpa Valbo köpstad att byggas. I dag överväger man på nytt om kommunen ska gå in och bekosta delar av nyetableringen. Ska Gävle kommun verkligen använda skattepengar till detta?

Uppmaning till styrande i Gävle kommun: Utvärdera, tänk långsiktigt och förhasta inte beslut som är oåterkalleliga.

David Wretblad

Ängsbergs gård, Valbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel