Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att välja bort flyget kan vara mycket provocerande för en del

Att välja bort flyget eller flyga i mycket mindre omfattning kan vara mycket provocerande för en del. Du kan till och med bli kallad ”dumpucko” och då av en etablerad politiker.

Flygandet eskalerar från år till år. Inte bara i Sverige utan i hela världen. Ett beteende som naturligtvis är ohållbart för många av oss men inte för en del politiker som menar att vi ska flyga mer för att flygbolagen ska få råd till att utveckla klimatsmarta bränslen och flygplan. Så naivt.

Överdriven teknikoptimism är farlig då vi själva fråntar oss ansvar för utvecklingen. I synnerhet nu då mycket måste göras på kort tid för att reducera utsläppen. ”Miljövänligt” flyg kan möjligen komma i fråga inom ett par decennier och då enbart som inrikesflyg.

Det talas om flygandet som om det vore en mänsklig rättighet, snarare än en excess i den värld vi har i dag. Jag såg en siffra från flygbranschen som angav att fyra miljarder människor transporterades med flyg förra året.

Men tro för allt i världen inte att halva jordens befolkning var ute och flög. Nej, åtta av tio människor har aldrig flugit. Trots detta står flyget för 20 procent av klimatpåverkan. Två-tre procent hävdar ”flygarna” men då räknar man bara koldioxid. Inte att förglömma vattenånga och kväveoxider som ger stor effekt på hög höjd.

Nej, att tala om att strypa flygtrafik för miljön och klimatets skull tycks vara en extrem åsikt. Valfriheten att kunna välja flyget är uppenbarligen en rätt höjd över det mesta.

Vi har på många områden en krisartad utveckling gällande utsläpp av klimatförstörande gaser. Utöver flygandet är köttkonsumtionen ett konsumtionsmönster som måste brytas för att klimatmålen ska uppnås.

Vi har över huvud taget en konsumtion som är hejdlös på alla områden. Hållbara produkter, glöm det. Långsamma modetrender, glöm det. Det sentida ekonomiska systemet överlever bara med en ständig expanderande tillväxt. En tillväxt som får vår planet att minst behöva fyrdubblas för att klara uttagen. Kortsiktighetens förbannelse.

Konsumera mera och blunda för framtida problem. Här är vi, det svenska folket en storkonsument. Per capita har vi ett av de högsta ekologiska fotavtrycken. Inget att skryta med.

Avfallshögarna växer då det produceras 2,1 miljarder ton skräp årligen världen runt. Dessa stora mängder uppstår då det mesta av allt vi konsumerar hamnar på tippen inom ett halvt år. Välfärd har kommit att handla om materiella framsteg, aldrig existentiella.

Måste vi vänta på politiska satsningar för att flygande och köttkonsumtion ska minska. Var är egenansvaret?

Jag tror ingen kan påstå att vi inte vet allvaret i vår situation. Möjligen kan man säga att vi inte bryr oss eller till och med förnekar. Kan kännas som en paradox då sju av tio svenskar känner ångest inför klimatförändringarna. Så varför inte börja att agera?

Alla kan dra sitt strå till stacken. Use your brain – go by train.

Tommy Heselius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare