Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att vara ute är det bästa vi vet

/
  • Fika är lite godare utomhus.
  • Maja, sju år, presenterar alla fåren och beskriver deras olika karaktärer.
  • Alva och Lilly leker rymdskepp, berättar de. Klara är på väg upp för att vara med.
  • Hos dagmamman Malin är barnen ute varej dag året om, såvida vädret inte är extremt dåligt.
  • Klart det finns kaniner på gården. Maja visar upp favoriten för David.
  • Mama, sju år, är sportsledigt barn i huset, men hemma finns alltid lekkompisar. Och en hel del får. Hon kan alla namnen och skilja på dem alla.

Stora barngrupper som är inomhus mycket, dålig miljö och ständiga sjukdomar. Det är förskolans baksidor. Förskolebarn och barn som är inne mycket är sjukare än andra barn visar studier. Hos dagmamman Malin Eriksson i Allmänninge i Valbo finns inte de bekymren. På hennes gård finns får, höns, kaniner, hundar och katter. Barnen är ute nästan hela dagarna. Och de är nästan aldrig sjuka.

Annons

– I början har några barn inte alls velat vara ute. Nu vill alla barn vara ute. Vi är ute nästan jämt. Vi äter oftast ute och lagar mat ute också, säger Malin.

Dagbarnen i Allmänninge är så gott som aldrig sjuka.

– Det är väldigt sällan. Det är en liten grupp och jag tror att det har betydelse att vi är ute så mycket. De mår bra av det. Miljön betyder väldigt mycket, säger Malin.

Hon har två egna barn; Klara, fyra år, som ingår i barngruppen, och Maja, sju år. När Malin och hennes man skulle välja barnomsorg till Maja valde de dagmamma, just med tanke på sjukdomsfrekvensen på dagis.

– Maja hade RS-virus och lätt att bli förkyld. Det kändes inte bra att sätta henne på dagis. Och hon hade det jättebra hos sin dagmamma och det var väl då jag började känna att det här skulle jag också kunna tänka mig, berättar Malin.

Maja är hemma just den här dagen eftersom hon är sportlovsledig.

– Jag tycker det är roligt att mamma är dagmamma för det finns alltid barn att leka med hemma, säger Maja.

Och plats att leka finns det. Här finns skog, ängar, fårhagar och hönshus bland annat. Och det är långt till vägen med biltrafik.

Malin hade sökt när kommunen annonserade efter dagbarnvårdare, då hade hon blivit uppsagd från Ericsson i Gävle. Tidigare jobbade hon på dagcenter. När hon själv skulle vara mammaledig 2006 hörde kommunen av sig och undrade om hon fortfarande var intresserad. Sedan dess har hon varit dagmamma på heltid. Hon har inga större problem med att bo på sitt jobb.

– Nej, inte alls. Det enda som kan vara lite jobbigt är att det blir långa dagar, det är ju nästan alltid sju till fem. Sen blir man väldigt trött ibland och det kan kännas jobbigt bara att åka och handla. Men det är ingen stor grej. Allt det positiva överväger.

Minsta tjejen Klara var dock inte överförtjust till en början när hon insåg att hon skulle få dela med sig av sin mamma.

– Hon tyckte inte alls att det var kul och hon visade det genom att bitas. Det var lite jobbigt ett tag, men det är bra nu. Och Klara har blivit duktig på att leka med andra barn.

Inomhus har hon varit noga med att inte blanda ihop Klara och Majas saker med det som dagbarnen använder. Klara och Majas rum är på övervåningen. På nedervåningen är allt allas, som alla kan leka med.

– Men en gång, mamma, tog du ner en av mina Barbiedockor för att du skulle visa nåt. Det tyckte jag inte om, säger Maja lite bistert.

Två sekunder senare står hon på staketet till fårhagen och berättar vad alla fåren heter och hur de är. För en tid sedan var alla dagbarnen med när ett av fåren fick lamm. 13 får finns i hagen. Barnen får vara med och halma, vattna och mata. De får även se vallhunden Alice, ett år, lära sig valla.

– Det där är Saga, det där är Sigrid, där är Stjärna och Selma och Aina, Älva och Anna... rabblar Maja och pekar på vart och ett av de för mig alldeles lika grå ullbollarna på svarta ben. Ett får lär jag mig dock att känna igen, det svarta, Saga.

Men det är inte alls svårt att skilja dem åt, tycker Maja.

– Nämen, alla ser ju olika ut. De har olika mönster i pannan och så är de ju olika i hur de är också, säger Maja och har lite svårt att låta bli att sucka åt den korkade frågan.

Som dagmamma lagar Malin all mat åt barnen själv.

– I den mån det går försöker jag använda ekologiska produkter och kravodlad frukt och grönsaker, säger hon.

Hon kommer ut med fika, lite lyxigare än vanligt eftersom det är fettisdagen. Hon har bakat egna semlor.

Självklart fikar de ute.

– Det känns inte riktigt som att jobba. Jag kan planera min egen dag och det känns lite som en familj med alla barn. Det ger så väldigt mycket. Jag får vara ute i naturen, som jag tycker om, och hemma på gården. Visst kan man väl bli lite trött på barn ibland, men det går över väldigt fort. Barn är ju så roliga. Jag tycker det är kul när de vill vara med och greja. De här är nästan alltid glada och då blir jag också glad.

Mer läsning

Annons