Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta äldreboenden säljs ut

GÄVLE
Åtta äldreboenden, 400 av Gavlegårdarnas lägenheter och Gävle Energis kontorshus är till salu.

Annons
Försäljningen ska finansiera de investeringar som Gävle hamn vill göra i en ny kaj och Gävle Energi i ny elturbin och avfallsförbränning.

Borgerlig politik
- Gammal hederlig borgerlig politik, kommenterade oppositionsrådet Lennart Sjögren, kd, när kommunalrådet Mats Ågren, s, presenterade förslaget på torsdagen.
- Nej, god socialdemokratisk politik, vi har alltid sålt tillgångar, kontrade Mats Ågren.

Skulden för stor
Kommunfullmäktige har fastställt att Gävle kommuns skuld inte får uppgå till mer än 85 000 kronor per invånare. Men om alla investering som de kommunala bolagen vill göra ska finansieras genom lån kommer skulden att ligga på 94 000 kronor om några år.
I stället föreslår därför kommunledningskontoret en ny finansieringspolicy som bygger på försäljning och alternativ finansiering.
Förutom de fastigheter som tekniska kontoret redan tidigare velat sälja vill man nu också sälja en tredjedel av alla äldreboenden i stan, cirka två procent av Gavlegårdarnas lägenheter samt Gävle Energis kontor.

Privatfinansiering
Dessutom ska kommunen kunna använda privatfinansiering genom partnerskap eller offentlig privat samverkan, vilket är dyrare än vanliga lån men inte påverkar skuldsättningstaket.
- Om vi använder alla dessa finansieringssätt kommer vi att kunna hålla oss under taket, säger Mats Ågren, som tycker att modellen är bra, men hävdar att han inte har bundit sig för de enskilda objekt som finns med i förslaget.
Den nya finansieringspolicyn ska behandlas av kommunstyrelsen den 30 oktober och innebär att man säger ja till att arbeta på det föreslagna arbetssättet. Varje enskild försäljning måste däremot beslutas för sig av fullmäktige. Men beslutet om policyn kommer knappast att tas i full enighet.
- Det är ett mycket dyrare sätt än vanliga lån, säger Ulla Andersson, v, som framför allt är kritisk till att man ska sälja äldreboenden och sedan hyra tillbaka dem.
Liksom Bodil Ceballos, mp, är hon också kritisk till en del av investeringsplanerna.
- Säg nej till avfallsanläggningen så sparar vi 450 miljoner direkt, säger hon.

Köpare i kö
Folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna stödjer i huvudsak förslaget till finansieringspolicy.
- De amerikanska köparna står i kö för att komma in i Gävle, säger Lennart Sjögren, kd, entusiastiskt.
Mats Ågren, s, är något mer försiktig:
- Jag tror att det finns intressenter. Om det sedan blir affär beror på många olika faktorer, säger han.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se