Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta förvaltningschefer ska leda kommunen

SANDVIKENÅtta chefer ska styra de nya förvaltningskontoren i Sandviken.

Socialchefen Yvonne Bäckius får sällskap på chefspositionen av Olle Westling, som i dag styr Södra kommundelen.
Den andra jätteförvaltningen, kunskapskontoret, kommer att få Barbro Berglind och Bo Broman som chefer.
Gefle Dagblad berättade förra veckan om den nya förvaltningsorganisationen i Sandviken som ska matcha den förändrade politiska organisationen. Kommundelskontoren försvinner och det blir i stället fem förvaltningar som ska bistå sju nämnder.
Två av de nya förvaltningarna blir mycket stora nämligen kunskapskontoret och socialkontoret. Övriga förvaltningar blir kultur- och fritidskontoret, tillväxtkontoret samt boende- och miljökontoret.

Gemensamt ansvar
För en tid sedan blev det också klart att Sandvikens kommun ska tillämpa så kallat komplementärt ledarskap. De två största förvaltningarna, kunskapskontoret och socialkontoret, får vardera två chefer. Ingen av dessa två ska vara överordnad den andra utan de ska i stället komplettera varandra och ha ett gemensamt ledaransvar. Även på tillväxtkontoret blir det två chefer.
Men liksom tidigare blir det en ensam chef för kultur- och fritid liksom för boende- och miljö.
På måndagseftermiddagen presenterade kommundirektör Svante W Nordh den nya cheferna för den nya organisationen.

Två chefer
Leif Jansson, som just nu är utbildningschef i kommunen, kommer att leda det nya tillväxtkontoret tillsammans med Lena Fransson. Hon är för närvarande chef för västra kommundelskontoret.
- Det känns väldigt roligt, konstaterar Leif Jansson.
Socialkontoret får också två chefer.
Yvonne Bäckius är socialchef i dag och blir det även i fortsättningen, nu tillsammans med Olle Westling som är chef för södra kommundelen.
Han gillar tanken på det delade chefsskapet.
- Det är bara bra om man är lite olika så att vi inte konkurrerar på samma planhalva, säger Olle Westling.

Ingen skillnad
Yvonne Bäckius tycker inte att den komplementära modellen blir så olik sättet de arbetat på tidigare eftersom hon som socialchef ofta haft samarbete med bland annat de olika kommundelscheferna.
- Nej, det är inte så stor skillnad. Det är ju inte så att vi har bestämt allting tidigare.
Barbro Berglind och Bo Broman blir chefer för den allra största förvaltningen i Sandviken. Kunskapskontoret kommer att ha ansvar för hela skolan, från förskola till gymnasieskola och dessutom särskolan.
Omsättningen för förvaltningen ligger på omkring 600 miljoner kronor per år. Förvaltningen blir den näst största arbetsgivaren i Sandviken med 1200 anställda.

Ska träffa alla
- Vårt nästa steg blir att göra ett schema för att träffa alla, berättar Bo Broman.
Samtliga chefer har redan arbetsuppgifter att ta hand om. Samtidigt inleder de nu arbetet med att planera inför de nya arbetsuppgifterna.
Kultur- och fritidskontoret får precis som i dag, Bo Eriksson som chef.
Det som i dag heter bygg- och miljökontoret kommer att bli boende- och miljökontoret. Chefen blir också densamme som tidigare, Göran Olausson.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se