Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta veckors väntan på föräldrapenning

Det kan bli en lång väntan för alla lediga föräldrar som vill ha ut sin föräldrapenning nu i sommar. På försäkringskassan vädjar man om tålamod, då omstruktureringar och semestertider gör det svårt för dem att hinna med alla ansökningar.

Annons

Försäkringskassan befinner sig just nu i en stor omstruktureringsfas som förhoppningsvis ska göra deras verksamhet både bättre och mindre känslig för störningar. Den största förändringen består i att handläggningsdelen flyttas ut till nationella center. En sådan centralisering förväntas i framtiden kunna säkra kompetens och samtidigt se till att alla över hela landet får en likartad service. Men just nu innebär den att handläggningstiden för föräldrapenning tar uppemot åtta veckor.

Eva Alner Liljedahl är områdeschef på försäkringskassan i Gävleborg och hon är medveten om att omstruktureringarna påverkar handläggningstiderna. Trots det vädjar hon till alla som inte är i akut behov av pengar att låta bli att höra av sig.

– Sitter man i en knipa och behöver pengarna nu så ska man förstås ringa oss och påtala det. Men annars så tar telefonsamtal bara upp tid för oss som vi kunnat använda för att jobba med ansökningar.

Utöver omstruktureringarna gör det faktum att ansökningar om föräldrapenning får en boom under sommarmånaderna sitt till för att öka arbetsbördan. Många föräldrar passar nämligen på att förlänga sin ledighet, samtidigt som stora delar av personalen på försäkringskassan tar ut sin semester.

– Det är ju lite olyckligt, men vi tar in extra folk som jobbar med just föräldrapenning.

FAKTA