Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attacken den första mot bilist i Gävle

De stora taxibolagen i Gävle hade inte hört talas om liknande attacker. Även polisen har klarat sig – hittills.

Annons

Ingen ansvarig vid de större taxibolagen i Gävle – Taxikurir, Gävle Taxi och Taxi Stor & Liten – kände i går till att någon av deras förare har drabbats av laserattacker förut.

Även polisen i Gävleborg har varit förskonad, vilket står i skarp kontrast till exempelvis polismyndigheten i Skåne.

– Men innan semestrarna fick vi information från rikspolisstyrelsen. Man skulle titta på möjligheten att utveckla skyddsutrustning, säger Tony Härdin, chef för ordningspolisen i Gävle.

– För de här starka lasrarna måste man ha tillstånd. Annars gör man sig skyldig till brott.

Enligt en ny lag från den 1 februari är det förbjudet att inneha starka laserpekare på allmän plats och skolgårdar utan tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Kriteriet för om lasern kräver tillstånd är dess farlighet för ögonen. Tack vare lagändringen kan polisen ta de starka laserpekarna i beslag.

Främsta användningen för lasrar utanför militären och inom sjukvården är som laserpekare eller siktmedel vid jakt.

GD hittade i går en stark, grön laserpekare på en välsorterad teknikbutik på internet. Den kostade 389 kronor exklusive kostnaden för frakt.