Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attacker som förstör

Djurrättsaktivister släppte i helgen ut 3 800 minkar från en minkfarm i Vaggeryd i Småland och i förra veckan släpptes uppemot 18 000 minkar ut från en farm i närheten.

I området kan man med andra ord vänta sig att hitta mängder av påkörda eller ihjälsvultna minkar. Dessutom hotar de stora mängderna fågelbestånden i området. För det är väl dokumenterat att minken, som inte finns naturligt i Sverige, kan orsaka stor skada på den ordinarie faunan. Till exempel visar forskning att minken utgör ett hot mot fåglarna i skärgården.

Den som släpper ut minskar, utan tvekan av påstådda djurrättsskäl, orsakar därmed stor skada för såväl minken som för andra djur, frågan är om de inte förstår det eller inte bryr sig. Många av de grupper som eldar upp djurtransporter eller släpper ut djur består förstås av människor som är mer intresserade av själva attacken än av saken.

Aktionerna är också frustrerande för alla dem som seriöst arbetar med djurrättsfrågor. Ludvid Lindström, ordförande i Charity International och aktiv i den globala djurrättsrörelsen, skriver på SVD:s Brännpunkt att attckerna mot minkfarmar och dylikt försvårar också för de seriösa organisationerna att få ut sitt budskap, vem vill förhandla med en djurrättsaktivist?

Det demokratiska samtalet gynnas knappast av utomparlamentariska attacker. Och för alla dem som hoppas att på sikt få till stånd en förändring av lagstiftningen kring pälsdjursuppfödning innebär varje attack ett bakslag.