Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attentatet satte djupa spår

GÄVLE Gävlebon Adnan Akgul, 45, skadades svårt i sprängattentatet i Arbil.
- Förr var jag utåtriktad och trevlig. Nu är jag förändrad, säger Adnan Akgul till GD.


Självmordsbombaren var utskickad av Ansar al-Islam, samma organsation som fick Säpo att förhöra imamen i Gävle.
I februari 2004 samlade flera viktiga kurdiska politiker i Arbil i norra Irak för att fira en religiös helgdag. Representanter från två stora kurdiska partier och Arbils borgmästare fanns på plats.
Det fanns även en utsänd självmordsbombare från den extrema sunni-muslimska organisationen Ansar al-Islam som också kallas Ansar al-Sunna.
Mellan 200 och 300 personer hade samlats i en stor sal. Då exploderade det, berättar Adnan Akgul hemma i vardagsrummet.
Över 100 personer miste livet i attentatet. Adnan Akgul själv skadades svårt av splitter i magen och ena benet.
Så många skadades att läkarna bara kunde hjälpa de som hade goda chanser att överleva. Adnan Akgul hörde till dem som inte skulle få hjälp.
- Egentligen var jag bortom räddning. Men så var det en läkare som ändrade sig och bestämde sig för att operera, berättar Adnan Akgul.

Det skulle dröja innan han kunde återvända till Sverige. Hustrun Bedriye hade svårt att få hjälp av svenska myndigheter. Hon reste till Ankara och kunde till slut föra sin make till Sverige och Gävle.

Fortfarande har Adnan problem med att benet domnar av kyla. Det spänner över magen där splittret träffade och där läkarna la snittet under operationen.
- De identifierade självmordsbombaren på huvudet. De hade planerat tre andra sprängdåd också. Tack och lov avslöjades och greps de andra personerna, säger Bedriye Akgul.
Hon tror inte att konflikten mellan shiamuslimer, sunnimuslimer och kurder som vill styra sig själv i norra Irak stannar där.
- Det som händer i Mellan Östern kommer att sprida sig till Europa. Ingen kan känna sig trygg. Inte i Sverige och inte i Irak.
Makarna Akgul vill att USA fortsätter att ha soldater i Irak. Annars hotar inbördeskrig. De är helt främmande för att islam används till att motivera våld.
- Är det islam skäms jag för att vara muslim. Religion ska inte bygga på blod och våld, säger Bedriye.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se