Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Auktioner är rätt metod

April var en riktig sommarmånad på flera håll i landet, enligt meteorologerna. Men säg den som känner odelad glädje över stigande medeltemperaturer nuförtiden? I senaste numret av tidskriften Nature kan man läsa om nya dystra forskningsrön om hur viktigt det är att begränsa koldioxidutsläppen. Ja, kanske kommer det visa sig nödvändigt att på något vis rensa bort koldioxid ur atmosfären i framtiden för att hindra direkt farliga temperaturökningar.

Utsläppsrensning ur atmosfären sätter fantasin i rörelse. Vem vet vad tekniska lösningar kan bidra med för att finna nya sätt att tackla klimatförändringen i framtiden? Men än så länge är det fullt tillräcklig utmaning att begränsa utsläppen på ett ansvarsfullt sätt.

Finanskrisen har gjort att stora värden försvunnit och det gör det inte lättare att sätta atmosfärens väl i fokus. Men tvärt emot vad man kan tro tycks det sämre ekonomiska klimatet kombinerat med politiska styrmedel för att minska utsläppen vara rena guldgruvan för många företag. Nyligen visade en genomgång i Svenska Dagbladet att flera svenska storföretag som släpper ut stora mängder av koldioxid tjänar hundratals miljoner kronor på utsläppshandeln.

Ståltillverkaren SSAB är ett av företagen som nu tjänar stora pengar på att sälja utsläppsrätter som det inte behöver. Nedgången i produktionen i höstas är en förklaring, men eftersom företaget inte sparar utsläppsrätterna till senare tyder det på att möjligheten att minska utsläppen är betydigt större än vad tilldelningen av utsläppsrätter – som sker gratis – gett sken av.

Systemet med utsläppsrätter infördes i EU 2005. Det innebär att det finns ett tak för ländernas totala koldioxidutsläpp. I Sverige är det Naturvårdsverket som delar ut utsläppsrätter till företag som omfattas av systemet – energibranschen och industrin. Om ett företag har fler utsläppsrätter än det behöver kan det sälja dem till andra företag som har ett underskott. På så vis ska marknadskrafterna pressa fram smarta utsläppsminskningar.

På det stora hela taget är systemet med utsläppshandel bra. Att priset på utsläppsrätterna stigit indikerar också att det finns en ökad efterfrågan i hela EU; marknadsmekanismen fungerar. Men erfarenheterna i Sverige tyder på att tilldelningen borde vara annorlunda. Istället för att skänka bort utsläppsrätter borde de auktioneras ut till högstbjudande.

Förvisso kan man alltid säga att bolagen som nu gör storvinster på utsläppshandeln kan använda pengarna till att investera i miljövänligare teknik. Men att företag med stora utsläpp har det så bekvämt under taket i systemet trots att hela poängen är att sätta press på dem tyder på att utsläppshandeln borde kunna göras effektivare.

2013 är det tänkt att företagen ska få köpa en stor del av utsläppsrätterna på auktion istället för att som i dag få dem gratis.

Det systemet borde redan vara i bruk.

GD 5 MAJ 2009