Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Automatvapnet var ett jaktgevär

GÄVLE- Det går omkring en man på Öster med automatvapen och en stor svart hund i koppel.Vid 18-tiden på onsdagen fick polisen ett anonymt tips om en man som strök runt bland husen med ett vapen över axeln.

Två polisbilar med fyra poliser åkte till platsen för att se om det stämde.
Tipset stämde - till viss del.
Vapnet var ett jaktgevär. Mannen hade precis kört hem från en jakt och hunden behövde rastas.
Men eftersom ett vapen inte får lämnas i bilen tog mannen med det - helt enligt reglerna - medan hunden gjorde sitt. En granne tittade ut genom fönstret och larmade polisen.
Fick inte kontakt
Polisen kunde inte lämna området förrän efter drygt två timmar. Anledningen var att man inte kunde få telefonkontakt med mannen, vilket man ville ha för att känna av situationen. Direkt när mannen kommit in i sin lägenhet hade han ringt upp en kompis - efter att han låst in vapnet i ett vapenskåp.
Medan polis och medier väntade utanför huset samlades allt mer folk kring platsen.
Under torsdagen fick GD reda på att många hyresgäster varken vågade gå ut eller in eftersom de trodde att huset hade utsatts för ett bombhot. GD fick ett samtal från en upprörd kvinna som berättade om flera av de boendes oro och att polisen inte hade informerat om vad som hänt ens när de åkte från platsen.
Torleif Michel är en av de fyra poliserna som var på plats under onsdagskvällen.
Han tycker att arbetet med att ta reda på vad som egentligen hände var viktigare att gå runt till alla grannar och berätta.
- Hade de boende varit oroliga så hade de kunnat ringa till polisen centralt, säger han. Om det hade varit ett bombhot kan jag garantera att alla hade fått reda på det och vi hade även evaktuerat byggnaden.
Han tycker även att det är viktigt att polisen tar hänsyn till den enskilde och inte pekar ut honom eller henne.
- När vi får larm om ett lägenhetsbråk går vi ju inte runt och knackar dörr för att berätta varför vi har åkt dit, säger Torleif Michel.

MARIAM NARAGHI