Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även Gävle kommun måste följa lagen

I Sverige har vi lagar. Själva syftet med lagar är att man ska följa dem.

Men just i Gävle kommun verkar det vara annorlunda. Där har socialförvaltningen uppenbarligen inställningen att, nej, lagar, dem kan vi skippa när vi känner för det.

Gefle Dagblad har granskat hur socialförvaltningen hanterar det stora behovet av hem för ensamkommande flyktingbarn. Den bästa metoden är att hitta en trygg och stabil familj som kan ta emot dem i sin bostad. Då måste den familjen alltid först undersökas ordentligt, säger lagen, eftersom ansvaret är så stort och uppgiften kan vara rejält svår.

Det visar sig att socialförvaltningen skippar det där med att undersöka. Allt fler familjer rekryteras av företag – som tar betalt av kommunen, ger familjen en del och behåller mellanskillnaden i vinst. Naturligtvis säger inte lagen att om ett företag hittat familjen så slipper kommunen undersöka familjen.

Men så gör Gävle kommun, med hänvisning till att företaget ju har kollat familjen på något sätt. Hur företagen gör sina egna kollar, det har socialförvaltningens ledning inte ens tagit reda på.

För företagen är varje sådan familj en kassako. Så företagen har knappast något eget intresse av att sålla bort familjer. Vet de dessutom att kommunen inte dubbelkollar familjerna, är risken att företagen lockas att vara extra släpphänta med sina egna kontroller.

Det värsta är egentligen inte att socialförvaltningen gör fel, utan själva attityden. Det vore en sak om man hade sagt: Vi är jätteledsna över att vi inte hinner det vi borde, vi önskar så att vi kunde göra det här bättre. Vi har agerat under stark press och så här ska det egentligen inte gå till.

Men attityden är den motsatta: Vi struntar i reglerna för vi tycker inte att de behövs.

Är det för att det verkar som dålig PR, som förvaltningens ledning vägrar erkänna att regelbrotten är ett problem? Eller är det verkligen den här attityden som råder?

Då är naturligtvis frågan: Vilka andra lagar bryter Gävle kommun emot utan att bekymra sig?

Läs mer: Barn placeras i hem som inte granskats – soc i Gävle bryter mot lagen

Läs mer: Villiga familjehem utreds inte – trots att behovet finns