Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även knallen ska lämna kvitto

GÄVLE / Cityfesten
Cityfesten är bland mycket annat en köpfest. Oavsett om du köper langos, läsk eller t-shirtar gäller bokföringslagen. Den innebär att den som bedriver affärsverksamhet är skyldig att sanningsenligt bokföra sina inkomster.

Annons
Lämna kvitto
Den som säljer på fester och marknader måste kunna lämna kvitto om kunden säger till, om beloppet överstiger 300 kronor.
Annat gäller för alkohol, där den som fått serveringstillstånd är skyldig att registrera varje köp i kassa, samt erbjuda kvitto. Den regeln gäller sedan den första juli i år.

Mer seriös
Ulf Sparring är revisor på skattekontoret i Gävle. Han tycker att handeln på Cityfesten under årens lopp blivit mer seriös. I början stötte man ofta på knallar som stoppade pengarna rätt ner i fickan. Vissa var belagda med näringsförbud men dök upp med sina stånd ändå.
- Men det förekommer fortfarande att det inte stämmer i kassorna vid kontroll. Då följer vi upp och inväntar deras deklarationer, om det inte är riktigt illa och vi får ingripa tidigare.
Om man som konsument är intresserad av att den man köper av på Cityfesten sköter bokföringen ordentligt kan man bland annat leta efter en skylt, tydlig placerad vid ståndet.
- Torglagen säger att firmanamn, organisationsnummer och adress ska finnas så att kunden lätt kan läsa det. Finns det så ökar sannolikheten att handlaren sköter sin ekonomi på ett hederligt sätt, menar Ulf Sparring.

"Intressant att se"
Bengt-Åke Johansson på skattekontoret i Gävle bekräftar att liknande kontroller kommer att ske även i år, men exakt hur vill man i dagsläget inte berätta:
- Men det ska bli intressant att se hur de nya reglerna för alkoholförsäljning efterlevs.
MARTIN HOFVENSTAM