Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även poeter kan sticka

SANDVIKENUtställningen Ylle och bläck invigs på Sandvikens folkbibliotek i dag, måndag.

Annons
Det är en utställning som handlar om stickningen i poesin och om poesin i stickningen.
Och det är ett tema i tiden, hävdar Inger Jansson från Riksutställningar.

Bok med samma titel
Ylle och bläck utgår från Celia B Dackerbergs bok med samma titel. Den tar fasta på att många poeter har skrivit om tröjor, garn och stickning. En del ägnade sig själva åt stickning.
- Vi tyckte att kopplingen mellan ylle och bläck, mellan virkning, stickning och skrivandet passade bra, säger Inger Jansson.
I boken har Celia B Dackerberg tagit upp tio olika författare. De finns med på den mobila utställning som Riksutställningar nu kommer att turnera runt med i landet.

Strindbergs mössa
Förutom bilder på de olika författarna och texter av och om dem, har Celia B Dackerberg också stickat nya tröjor utifrån gamla mönster. Antingen kläder som författarna skrivit om eller haft på sig.
Där finns till exempel Edith Södergrans "bröstvärmare", en liten vit kofta. På bilden ovanför klädesplagget ses författarinnan titta in i kameran med just det plagget på sig.
Där finns också den stickade skotska mössa som August Strindberg ofta återkom till i sina texter.
Stig Dagerman skrev en gång en sorglig novell om en borttappad liten islandströja. Den finns med.
Lika mycket som utställningen handlar om poesi, handlar den alltså om hantverket i att sticka och virka - något som återigen kommit på modet.
- Vi har kommit rätt i tiden med den här utställningen, säger Inger Jansson.

"Nyvaknat intresse"
Det tycker också Rose Ericsson som är ordförande i Gästrike-Hälsinge slöjdförbund.
- Det finns ett nyvaknat intresse för virkning och stickning. Likaså för vävningen. I sommar är de här små virkade Abba-mössorna rena flugan - folk ringer och vill ha virkbeskrivningar, berättar hon.
Urpremiär för utställningen blir det alltså i Sandviken. Den invigs på måndag men finns redan nu uppställd i ljushallen i biblioteket. Utställningen blir kvar i Sandviken till och med den 28 juli.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se