Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även uthuslängan får rivas

GÄVLE
Klintbergska gårdens saga är all.

Annons
En enig bygg- och miljönämnd säger ja till ansökan om rivningslov för uthuslängan, den sista byggnaden som står kvar på tomten.
- Med beklagan godkänt den, säger Lena Lundgren, s, ordförande i nämnden.
- Vi hade velat se huset stå kvar och tas om hand som den levande historia det är.
Skälet till att nämnden sa ja till rivning är ekonomiskt. Nämnden räknar med att ägaren kan stämma kommunen.
Det är dyrare att renovera än att bygga nytt när längan är så förfallen och Bygg och miljö kan bli skyldigt att betala skadestånd.

Många turer
De senaste åren har det varit många turer kring Klintbergska gården, 1700-talshuset vid Borgmästarplan.
Den förra nämnden sa först nej till att riva boningshuset eftersom det är kulturhistoriskt intressant.
Sedan ändrade den sig och sa med knapp marginal ja eftersom huset var i så dåligt skick. Uthuslängan skulle stå kvar. Länsstyrelsen kritiserade kommunens agerande.
Den nya nämnden efter valet rev upp beslutet, men tyckte ändå att längan skulle vara kvar. Nu har nämnden alltså ändrat åsikt. Under hela tiden har nämnden och ägarens företrädare Anders Högberg diskuterat vad som ska byggas på tomten. Arbetet med detaljplanen pågår fortfarande.
Inför onsdagens nämndmöte hade en oberoende konsult granskat uthuset. Konsulten uppskattar att det skulle bli 30 till 40 procent dyrare att renovera längan jämfört med att bygga en ny likadan. Att bygga om längan till lägenhetsförråd och garage skulle bli 50 till 60 procent dyrare jämfört med att bygga nytt.

För dåligt skydd
Lena Lundgren konstaterar att Klintbergska gården har haft för dåligt skydd. Det som finns är inte juridiskt bindande.
- Det bygger på att den som äger fastigheten håller med.
Hon menar att de måste se vilka byggnader som kan behöva bevaras i framtiden, bland annat i Strömsbro.
Jörgen Blomkvist, s, vice ordförande i nämnden, säger att det är en fråga som den nyanställda bygginspektören specialiserad på kulturminnesvård får titta på.

ANNA BAGGE